Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nagyon csokis finomságok

A csokoládé táblás formában is ideális, de a csokoládérajongók tudják, hogy nincs jobb egy gazdag, omlós, krémes, kissé folyós, csokoládés desszertnél vagy egy gazdag forró csokoládénál.

A csokoládé - sejtéseink szerint - legelőször italként hódította meg az emberiséget. Igaz, az aztékok szent itala, a xocolatl még inkább keserű volt, mint édes, de a csokoládéban lévő csodálatos aromák már akkor érvényre jutottak. A spanyol hódítóknak köszönhetően a csokoládét hamar megismerte a világ, kisvártatva pedig a technológiája is megszületett annak, hogy létrejöhessenek az első – mai fogalmainknak megfeleltethető – csokoládétáblák. Ezekből a táblákból készítették aztán az európai nemesség számára a forró csokoládét.

Csokoládés italok

A jó minőségű forró csokoládéban ötvöződik a kakaópor, a vanília íze, a kakaóvaj selymessége és a tejszín teltsége. Az így kapott ital krémes, sűrű, amit kedvünk szerint ízesíthetünk fahéjjal, szegfűborssal, kardamommal vagy egy kis chilivel. Ha jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládéval dolgozunk, akkor a fűszerezést el is hagyhatjuk, a kakaóbabban rejlő ízek pont elég gazdaggá teszik italunkat. A forró csokoládét felturbózhatjuk egy cukorral elkevert tojássárgájával, némi mályvacukorral vagy néhány rózsányi tejszínhabbal lazíthatunk rajta.

Ezen kívül a forró csokoládét alkohollal is megbolondíthatjuk. Itt sincs szükség nagy mennyiségekre, inkább az ízek harmóniájára törekedjünk, a forró italba tett tömény szesz nagyobb mennyiségben nem csak az ízek rovására megy.

Csokoládés krémek

A jó minőségű csokoládéból könnyű különféle krémeket készíteni. Ha csupán mázra van szükségünk, akkor a magas kakaótartalmú csokoládét elég gőz felett megolvasztani, s egy kis vajjal összekeverni. Az így kapott máz selymes fényű, jól húzható lesz, és szépen meg fog dermedni. Ezzel a krémmel felturbózhatunk nagyon sok desszertet. Márthatunk bele kekszet, önthetjük tortára, kuglófra, de vaj helyett egy kis tejszínnel vagy tejjel hígítva az olvadt csokit öntetként tehetjük palacsintára, gofrira, fánkra is.

Ezen kívül készíthetünk krémesebb krémeket, afféle habokat, amelyeknek könnyű állaga abba a hitbe ringat minket, hogy valami diétás könnyűséggel terheljük csak a gyomrunkat. A csoki mousse, azaz csokoládéhab kitűnő búfelejtő. Hamar kész van, ha jó minőségű alapanyagból készül, akkor vetekszik bármilyen más desszerttel - és rendkívül egyszerű elkészíteni.

A hab önmagában is kitűnő, de pohárkrémnek vagy tányérdesszerthez való kiegészítésként is ideális. A mousse au chocolat készülhet tejszínnel vagy tojással. A tojásos változatnál leggyakrabban tojásfehérjét és sárgáját is használnak, amelyek aránya recepttől és hitvallástól függően változik, bár vannak, akik a tejszín és a tojássárgája alkotta párosra esküsznek. A csokoládékrém  – ha jó minőségű, nem túl keserű, de magas kakaótartalmú csokoládéból készül – külön édesítést nem igényel.

A mousse a forró csokoládénál leírtakkal azonos módon ízesíthető, sőt érdemes egy kis összetört keksszel megszórni vagy piskótaágyra ültetni, hogy még izgalmasabb legyen. A csokoládékrémet lazíthatjuk gyümölcspürével, töményebb alkohollal (pl. brandy, rum, Amaretto, Cointreau) vagy likőrökkel, kávéval, citrusok héjával, keverhetünk bele mákot, egy kevés darált csonthéjassal is megbolondíthatjuk.

A legegyszerűbb módon úgy kényeztethetjük magunkat csokoládés desszerttel, ha csokoládé fondue-t  készítünk, és apróbb kekszek, gyümölcsök hátán juttatjuk a szervezetünkbe a megfelelő mennyiségű boldogságot.

Csokoládés kekszek

Csokoládéval remek kekszeket is készíthetünk. Az intenzív ízű apró falatoknak megannyi változata ismert. Igazi klasszikusnak számít a kakaós pöffeteg vagy csokis pöffeteg elnevezésű sütemény, amelynek lényege, hogy rövid ideig sül, így a közepe kissé lágy, krémesen csokoládés marad. Süthetünk csokoládés macaront, csokoládés cookie-t vagy épp az olaszok nagy kedvencét - a forró csokoládéba is mártogatható – cantuccinit készíthetjük el csokoládés változatban. A klasszikus kanalas kekszeket is feldobhatjuk nagyobb mennyiségű csokoládé chips-szel, vagy az elkészült finomságokat – például linzereket, islereket - megmárthatjuk olvasztott csokoládéban.

Csokoládés sütemények

A klasszikus csokoládé tortán kívül a csokoládé imádói számára az élvezet tovább fokozható a liszt nélküli töményen csokoládés tortával, vagy épp az osztrákok büszkeségével, a Sacher tortával. Bármilyen receptről legyen is szó, jó, ha tudjuk, hogy a kakaós vajkrémmel összeillesztett kakaós piskótánál sokkal intenzívebb ízélményt ad, ha jó minőségű, magas kakaótartalmú olvasztott csokoládét keverünk mind a tésztához, mind a krémhez. Ezek a csokoládés sütemények sok esetben már nem is olyan édesek, inkább mély csokoládéízük teszi őket kívánatossá.

Külön kategóriát képez a leggyakrabban szufléformában készített soufflé vagy csokoládébomba, ahol a krémes süteménytésztát csupán annyira sütjük át, hogy a közepe biztosan folyós maradjon. A csokoládévulkánként vagy fondant au chocolat-ként is emlegetett sütemény elkészítését épp ezért az időzítés határozza meg, ezen áll vagy bukik minden.

A lágy közepű, krémesen csokoládés műfaj másik koronázatlan királya a brownie. A sűrű textúrájú süteményt csupán addig szabad sütni, amíg a külső rétege meg nem szilárdul. Ha tökéletesen kiállja a tűpróbát, akkor biztos, hogy túlsütöttük.

Ugyancsak tömény élvezetet kínál a sűrített tejjel készített fudge is, amelyből kifejezetten sok csokoládés recept létezik, ezek között kedvünkre válogathatunk. A tömény csokoládéfudge mellett készíthetünk keksszel, aszalt gyümölcsökkel, magvakkal gazdagított desszertet is, sőt ha nagyon ügyesek vagyunk és kellően türelmesek, akkor csíkos változatot is alkothatunk a különféle kakaótartalmú, eltérő színű csokoládék segítségével. Szintén rendkívül csokoládés és tömény eredményre jutunk, ha az olaszok kedvelt süteményét, a panfortét készítjük el.

Ugyancsak ütősen csokoládés desszertet kapunk, ha a klasszikus sajttorta töltelékét olvasztott csokoládéval készítjük, kevés csokoládécseppel gazdagítjuk, majd vékony csokoládémázat húzunk rá.

Ha roppanós, krémes csokoládés finomságra vágyunk, akkor érdemes kipróbálni a csokoládés Pavlovát, amelyet tejszínnel és olvasztott csokoládéval kínálhatunk.

Amarettós csokoládépuding

Hozzávalók:
5 dl tej
2,5 dkg finomliszt
3 dkg cukor
8 cl amaretto
10 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj
1 rúd vanília
amaretti keksz

Elkészítés: A tejet egy vastag aljú edényben öntöm, majd hozzáadom a felhasított vaníliarudat, és lassan felmelegítem. Egy nagyobb bögrébe kimérem a lisztet és a cukrot, majd a felmelegített tejből kevéssel felöntöm, és egy kisebb habverővel csomómentes krémmé keverem. Az amarettót és a krémet hozzáadom a többi tejhez, és folyamatos keverés mellett várom, hogy besűrűsödjön. Amikor már sűrűbb a puding, akkor a vaníliarudat kiszedem, s a krémet lehúzom a tűzről, a finomra vágott étcsokoládét, valamint egy darabka vajat adok hozzá.
Az egészet átkeverem, tálakba, poharakba porciózom, és morzsolt kekszet szórok a tetejére.

Mandulás csokoládétorta

Hozzávalók:
18 dkg 70% étcsokoládé
17,5 dkg vaj
12,5 dkg cukor
20 dkg mandula
4 tojás

Elkészítés: A pucolt mandulát ledarálom. A sütőt előmelegítem 150 fokra, a tortaformát kikenem, lisztezem vagy sütőpapírral óvatosan kibélelem. A vajat habosra keverem a cukorral, hozzáadom a tojások sárgáját. A csokoládét gőz fölött megolvasztom, majd a darált mandulával együtt a vajas keverékhez adom. Végezetül a fehérjéket kemény habbá verem, és laza, nagy mozdulatokkal a tésztámba forgatom. A tésztát a formába simítom, és 35-40 percig sütöm, majd a formában hagyom kihűlni.

Ezek is érdekelhetnek