Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Romlik a memóriád? Így tehetsz ellene

default user icon
MME
Bármennyire is törekszünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra, adódhat olyan élethelyzet, amikor ez már nem elegendő. A szükséges vitaminok és ásványi anyagok biztosítására sokan szednek multivitamint, és mint kiderült, valószínűleg nagyon jól teszik.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy szükség van-e a vitaminok és ásványi anyagok étrend-kiegészítő formájában történő bejuttatására a szervezetbe. Egyesek szerint a változatos étkezés maximálisan fedezi az igényünket, mások szerint a manapság elérhető termékek már nem tartalmazzák kellő mennyiségben a nélkülözhetetlen tápanyagokat. Abban viszont egyetérthetünk, hogy bizonyos élethelyzetben (pl. rendszeres és aktív sportolás esetén vagy a várandósság idején) a testünknek szüksége lehet egy kis extra löketre, vagy hogy a betegségmegelőzés szempontjából is hasznos, ha a vitaminraktáraink a maximumom állnak. Bármilyen okból is döntünk a multivitamin-szedés mellett, úgy tűnik, nem nyúlunk nagyon mellé. Egy friss kutatásból ugyanis kiderült, hogy a rendszeres multivitamin-bevitel akár három évvel is eltolthatja a memóriagondok jelentkezésének kezdetét.

 

A multivitaminok lassíthatják a memóriavesztés folyamatát

Az idő előrehaladtával a memóriaváltozás normálisnak mondható, de nem feltétlenül szükségszerű, illetve a memóriacsökkenés elindulásának időpontja is egyénenként változó lehet.
A The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban publikált idei tanulmány kutatóinak több mint 3500 felnőtt körében végzett longitudinális vizsgálata azt mutatta, hogy a multivitamint szedők jobb kognitív képességekkel rendelkeznek, magasabb életkorban is. A kutatásban a résztvevők egy csoportja rendszeresen szedett multivitamint, míg másik részük placebót kapott. Három éven keresztül monitorozták a résztvevőket, úgy, hogy évente neuropszichológiai tesztek kitöltésére kérték őket. Az eredmények azt jelzik, hogy a táplálékkiegészítőt szedők körében jobb az azonnali memóriafelidéző képesség – írja a healthdigest cikkében.

 

Elegendő-e csak a vitaminokra bíznunk magunkat?

Természetesen nem, hiszen nincs az az étrend-kiegészítő, ami helyettesítené az egészséges táplálkozást és életmódot. Kiegészítésnek viszont kiváló, sőt, láthatjuk, hogy kifejezetten jótékony hatású lehet. A kutatások persze tovább folynak a témában, és érdekes eredmények születhetnek, ha nagyobb mintán, a szocikulturális tényezőket is figyelembe véve zajlanak majd a vizsgálatok. A teljes bizonyosságig mindenesetre javasolt a tápanyagban gazdag leveles zöldek fogyasztása, a zsíros halak és a dió beiktatása az étrendbe. Emellett a jó minőségű alvás, a mentális jóllétre törekvés és a rendszeres testmozgás biztosan segít az egészségünk hosszú távú fenntartásában.

 

Ezek is érdekelhetnek