hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mit érdemes tudni a D-vitaminról és a K-vitaminról?

default user icon
MME
A világon nagyjából minden nyolcadik ember D-vitamin-hiányban szenved egyes becslések szerint.

Mivel a D-vitamin egyik fontos feladata a betegségekkel szemben ellenállóvá tévő immunrendszer támogatása, működésének fenntartása, ezért nagyon fontos, hogy szervezetünkben ne lépjen fel hiányállapot. De vajon milyen jelek utalnak arra, hogy pótolnunk kell a D-vitamint? A tünetek a legtöbbször enyhék és nem lehet biztosan tudni, hogy D-vitamin-hiány vagy más okozza-e azokat. A D-vitamin hiányának egyik szembetűnő jele a gyakori fáradtság érzés lehet. Mivel az állandó fáradtság hosszú távon az életminőségre is kihat, érdemes utána járni a problémának. A depressziós hangulat ugyancsak utalhat D-vitamin hiányra. Egyes kutatások szerint a D-vitaminnak a gyulladás és a fertőzések elleni küzdelemben is fontos szerepe lehet, ezért a sérülések utáni lassú gyógyulás akár a D-vitamin-hiány jele is lehet.

A kalcium felszívódásában és a csontok anyagcseréjében kiemelkedő szerep jut a D-vitaminnak. Vannak, akik szerint a csontritkulás megelőzéséhez elég a kalciumot pótolni, ám a testnek a megfelelő mennyiségű D-vitaminra is szüksége van. Ráadásul a D-vitamin nemcsak a kalcium, hanem a foszfor felszívódásához, hasznosulásához is elengedhetetlen. A haj egészsége szempontjából sem mindegy a vitamin mennyisége. Előfordulhat, hogy mégsem a stressz, hanem mondjuk a tápanyag- vagy vitaminhiány okozza a hajhullást, bár ezt még nem bizonyítják tanulmányok. Akár izomfájdalom is felléphet a vitaminhiány kapcsán, amit nagy dózisú D-vitaminnal csökkenteni lehet – legalábbis néhány felmérés erre utal.

Ha valakinek D-vitamin pótlásra van szüksége, könnyen megoldható a probléma. Nyáron segíthet a napsütésben töltött időt, ám az őszi, téli hónapokban nagy eséllyel szükség lesz minőségi étrend kiegészítőre is, mivel még a D-vitaminban gazdag ételekkel is nehéz pótolni az igényelt mennyiséget. A hormonként működő D-vitamin a szervezet összes sejtjére hatással van. Általában 400-800 NE az ajánlott napi adag, de hiány esetén, vagy azért, hogy elkerüljék azt, jóval nagyobb mennyiség bevitelét javasolják a szakemberek.

Együtt érdemes

A csontok, fogak egészségének fenntartásához, a keringési rendszer védelméhez a D-vitamin mellett K-vitaminra is szüksége van a testnek. Míg a D-vitamin a csontokban a kalcium felszívódását támogatja, A K2-vitamin a csontok megerősítésében segíthet: ha a fehérjék beépülnek a csontokba, megkötik a létfontosságú ásványi anyagokat, többek között a kalciumot és a foszfort. Ez pedig segíthet a csontritkulás megelőzésében, az egészséges csontozat fenntartásában. Ha a K2-vitamint D-vitaminnal együtt szedjük, hozzájárulhatunk a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzéséhez, ugyanis ez a kombináció meggátolhatja az érfalak meszesedését.

K-vitamin a természetben 2 fontosabb formában található meg. A K1-vitamin fotoszintézis során jön létre, míg a K2-vitamint bélbaktériumok állítják elő. Mivel a K-vitamin zsírban oldódik, a szervezet el tudja raktározni. Ezért nemcsak arra kell ügyelni, hogy mindenképpen pótoljuk az esetleges hiányt, hanem arra is, hogy ne adagoljuk túl a táplálékkiegészítőket. A K-vitamin napi ajánlott bevitele nők esetében 65 µg, férfiaknál 80 µg. A sok stressz és a kemény fizikai munka vagy a szoptatás növelheti a K-vitamin igényt. Azért, hogy a táplálékkiegészítőkből biztosan a megfelelő mennyiséget juttassuk a szervezetbe, érdemes szakemberrel konzultálni.

Hasznos információk a D-vitaminról>>> 

Amennyiben szeretné, ezen a linken rendelhet D-vitamin termékeket >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss