Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Milyen az ideális borospohár?

default user icon
MME
Milliók rajonganak érte, fogyasztásának kultúrája évszázadok óta töretlenül virágzik. Az illatos, aromás bor nem pusztán alkoholos szomjoltó, sokkal inkább kutúrtörténeti érték. Hazánkban is egyre népesebb a nemes nedű rajongói tábora, azonban a boretikett alapszabályait mégsem árt tisztázni.

Kedveled a finom borokat, de fogalmad sincs, mire kell ügyelned, ha egy étteremben feléd nyújtják az üveget? Te is lehetsz bortudor! Íme néhány dolog, amit jó, ha tudsz, ha szeretnél kicsit megismerkedni a borok csodálatos világával.

Pihenő

Ideális, ha fogyasztás előtt egy-két hétig pihennek a palackok. Közvetlenül fogyasztás előtt tegyük az üvegeket két órára hűtőbe, majd lassan állítsuk be az ideális hőmérsékletet, ami fehérborok esetében 10, vörösboroknál 16 fok. Az öregebb évjáratokat legalább egy napig tartsuk hűtőben.

Felszolgálás

A bort fogyasztás előtt vizsgáljuk meg, ami azt jelenti, hogy a nyakával lefelé fordított palack tartalmát fény felé fordítva vegyük szemügyre. A fátyolos, zavaros bor nem alkalmas fogyasztásra. Ez a módszer azonban nem alkalmazható az óborok esetében, amikor az üledékről a bort lassan kell leönteni.

BORKALKULÁTOR

Melyik a hozzád illő bor a Top 100 Magyar Bor listájáról?


Felnyitás

Az üveg nyitásakor a körszalag letépése helyett a kupak tetejét vágjuk le késsel. Ezután töröljük le a palack száját, ami nemcsak higiéniai szempontok miatt fontos, de ezáltal kizárhatjuk az ón-, vagy ólomkupak okozta mérgező hatásokat is. A dugóhúzóval ne fúrjuk át teljesen a dugót, nehogy parafatörmelék kerüljön az italba. Kihúzása után a dugót megszagoljuk, és ha nem érzünk semmiféle zavaró szagot, akkor töröljük le a palack szájának belső oldalát papírszalvétával, s máris tölthetünk.

Ki kap először?

Elsőként a házigazda saját poharába tölt egy keveset, majd az „első számú" vendégnek. Ezután, az óramutató járásával megegyező irányban haladva – mindig jobb oldal felől – tölt az asztalt körbeülőknek.

Az ideális borospohár

Bár ma igen népszerűek a színes üvegből készült poharak, a borszakértők jobban szeretik a színtelen üvegpoharakat, amelyekben értékelni lehet a bor színét.

• A bor illatának, ízének, zamatának értékelésére a legalkalmasabb az úgynevezett tulipánformájú, felső széle felé összeszűkülő kehely. Csak félig, vagy kétharmad részéig töltsük meg, mert így meg tudjuk benne forgatni az italt, amitől előjön az ideális bukéja.

• A vörösbort rendszerint szobahőmérsékleten jó kínálni, úgy, hogy néha a kelyhet körkörösen mozgatjuk, aminek következtében az ízek „kinyílnak”. Emiatt a vörösboros poharak öblösebbek és kicsit nagyobbak, a száruk pedig rövidebb.

• A fehérbort mindig hűtve fogyasszuk. A poharat a száránál fogjuk, nehogy a kezünktől felmelegedjen az ital.

• A bor mellé természetesen vizet is kínálunk. A vizespoharak általában talp nélküliek és henger alakúak.

• Látványosabb a szervírozás, ha a bor míves üvegkancsókban kerül az asztalra.

VÖRÖSBORRAL ÉS TEQUILÁVAL TARTJA FORMÁBAN MAGÁT VICTORIA BECKHAM >>>

7 TÖKÉLETES HARAPNIVALÓ BOROZÁSHOZ >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss