Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 mennyei finom és egyszerű sütemény tojásfehérjéből húsvétra

default user icon
MME
Húsvétkor komoly mennyiségű tojás fogy, hiszen nemcsak a sonkához kínáljuk, hanem sütéshez is rengeteget használunk. Általában sárgájából több kell, így mindig marad néhány tojásfehérje a hűtőben. Hogy mi legyen a sorsa? Nos, semmiképpen ne dobjuk ki, készítsünk belőle vendégváró finomságokat!

A tojás elengedhetetlen a sütéshez: fontos alapanyag és sokféle szerepe van. A fehérje és a sárgája is más-más módon befolyásolja a végeredményt. A tojásfehérje, más néven albumin, a tojás teljes térfogatának körülbelül kétharmadát teszi ki, és főleg vízből és némi fehérjéből áll. (Emiatt például teljesen másként viselkedik sütés során, mint a tojássárgája, ami zsírban gazdag.) A sárgája gazdag ízt és egységes textúrát ad a süteményeknek, összekapcsolja a folyadékokat és a zsírokat (emulgeál), ez segíti az egyenletes eloszlást. A tojásfehérje semleges ízű, így a végeredmény ízét nem befolyásolja. A felvert tojásfehérje könnyűvé, levegőssé teszi a sütiket.

Tipp: A legjobb, ha a tojásokat szoba-hőmérsékletű állapotban keverjük a sütikhez. A szoba-hőmérsékletű fehérje jobban habosodik, mint a hideg.

Kedvenceink maradék tojásfehérjéből:

RUMOS-MÉZES AMARETTI>>> 

CITROMOS KÓKUSZCSÓK>>> 

HABCSÓK (ALAPRECEPT)>>> 

MACARON CSOKIS ÉS LIME-OS KRÉMMEL>>> 

MENNYEI GYÜMÖLCSKENYÉR – CSAK TOJÁSFEHÉRJÉBŐL!>>> 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek