hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákos torta kelt tésztából

120 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 1 kg finomliszt
  • 25 dkg olvasztott margarin
  • 2 tojás
  • 3 dkg élesztő
  • 1 teáskanál + 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • langyos tej (amennyit felvesz)
  • A töltelékhez:
  • 80 dkg darált mák
  • ízlés szerint cukor
  • 4-5 db reszelt alma
  • pici só
  • reszelt citromhéj
  • mazsola

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához az élesztőt 1 teáskanál cukorral, 2 dl langyos tejjel és 2 evőkanál liszttel elkeverem, majd meleg helyen felfuttatom. Ha az élesztő felfutott , a többi hozzávalóval összegyúrom, míg elválik a kezemtől. Annyi tejet adok a tésztához, hogy lágy legyen, majd kelesztem meleg helyen 30-40 percet.

A töltelékhez a hozzávalókat összekeverem, ha száraz, teszek hozzá még almát.

Ezután egy gyúródeszkán újra összegyúrom a tésztát, 5 percet pihentetem, 2 részre osztom. Az egyik gombócot 1 cm vastagra kinyújtom, és egy 30 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt formát kibélelek a tésztával, a kilógó részeket meghagyom, majd fél adag töltelék kerül bele. A maradék tésztát 2 részre osztom, az egyik részt ismét kinyújtom, a formába teszem, ismét töltelék következik, majd a maradék tésztát nyújtom (ebből csípek egy keveset a díszeknek a tetejére), aminek a közepét kiszúrom, hogy a gőz távozni tudjon. A lelógó tésztát visszahajtva formázom, a díszeket tojással ragasztom, majd az egészet lekenem tojással.

180-190 fokon, előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen kb. 1 órát sütöm.

Ezek is érdekelhetnek

Friss