Elkészítés: Először a máktölteléket készítsük el. A citromlé kivételével öntsük egy nem tapadós lábosba a hozzávalókat, keverjük össze, majd közepes lángon tegyük fel főni. Kb. 5 percig főzzük – picit hígabb legyen, mint a bejglitöltelék. A tűzről lehúzva öntsük bele a citromlevet, keverjük át, s lefedve tegyük félre.
A piskótához öntsük egy mély tálba a fehérjét, egy másikba a sárgáját. A fehérjéket csipetnyi sóval verjük lágyan habosra. Ezután kanalanként szórjuk rá a 6 evőkanálnyi cukrot, a vaníliás cukrot, majd verjük kemény habbá. Öntsük a habra a tojássárgákat, óvatosan forgassuk át, majd magasról, apránként szórjuk a masszára az előzőleg jól elkevert liszt-keményítő-sütőpor triászt. Végül az egészet rövid ideig, lassan forgatva jóállagosítsuk.
Ezután öntsük a masszát egy sütőpapírral bélelt, 40x40 cm-es, alacsony falú gáztepsibe. Süteményeslapáttal egyenletes vastagon terítsük el benne, majd a 180 fokra előfűtött sütő felső rácsára téve búcsúzzunk el tőle mintegy 20 percre. Amíg sül, kiterítve szórjunk meg liszttel egy tiszta konyharuhát – erre fogjuk ráborítani a piskótát.
Az aranysárgára sült piskótát ügyesen fordítsuk rá a textíliára, majd húzzuk le a sütőpapírt. Még forrón, de ne túl szorosan tekerjük fel hosszabbik oldala mentén a konyharuhával, és kihűlésig hagyjuk benne.
A lapjára kitekert piskótára – a szélein 1-1 cm-es sávot szabadon hagyva - egyenletesen kenjük rá a máktölteléket. A kenést követően ismét tekerjük fel a konyharuhával a piskótát. Akkor a legfinomabb, ha néhány óráig állni hagyjuk. Szeletelve, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk. A fel nem vágott tekercsdarabot fogyasztásig csomagoljuk fóliába vagy alufóliába.