Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezek a legkoszosabb dolgok a konyhában: olyan is van közte, amire biztos nem gondolnál

A konyha az a hely, ahol a leggyakrabban fordulnak meg a családtagok, itt található a legtöbb olyan eszköz, tárgy vagy berendezés, amit sokat használunk. Nem beszélve arról, hogy a főzés is kosszal jár. A baktériumok azonban nemcsak a látható és egyértelmű helyeken és dolgokon tudnak megtapadni! Mutatjuk, melyek a konyha legpiszkosabb zugai!

A konyha legkoszosabb helyei és tárgyai között sokak szerint első helyen áll a mosogatószivacs, a vágódeszka, meg persze a padló, hiszen leesnek dolgok, lehullik a morzsa is, összejárkáljuk, ha pedig házikedvenc is van a lakásban, aminek ott az etető- és itatótálja, akkor extrán oda kell figyelni a higiéniára. De melyek azok a rejtett zugok, melyek azok a helyek a konyhában, amik igazán baktériumtelepnek számítanak? Mutatjuk!

Mosogató

Sokan megmossák a nyers húst, mielőtt dolgoznak vele, így pedig a mosogató falán megtapadhatnak a baktériumok, mint például a Salmonella. Ha nem mossuk el rögtön a használt tányért és evőeszközt, ételtároló dobozt vagy a tepsit, akkor az ételmaradékok tovább ronthatják a helyzetet. A mosogatót nem elég csak elöblögetni, sőt még a mosogatószer sem biztos, hogy elég, érdemes tehát surólószert vagy ecetes fertőtlenítőt segítségül hívni takarítás során.

A csaptelep

Nemcsak a mosogatótálca, hanem a csaptelep minden egyes alkatrésze könnyen baktériumtanya lehet. Ha megnyitjuk a csapot, hozzáérünk a billenős kallantyúhoz vagy a tekerős alkatrészhez, ha pedig mindezt olyan kézzel tesszük, amivel előtte megfogtuk a nyers csirkehúst vagy a halat, akkor érdemes utána a csapot is alaposan lefertőtleníteni.

A csaptelep szűrője

Az apró szűrőbetét, amin keresztül kifolyik a víz, az egyik olyan alaktrésze a csaptelepnek, amit érdemes rendszeres időközönként alaposan lefertőtleníteni. Könnyen lerakódhat rá a vízkő, emellett a folyamatosan nedves közeg miatt rendesen ki sem tud száradni, és sajnos ez is kedvező táptalaj lehet a penész és baktériumok számára. Az ecetes tisztítás és áztatás, esetleg a szűrőbetét teljes cseréje is megoldás lehet.

Só- és borsőrlő

Rendkívül népszerűek az egyszer vagy éppen többször is használható, azaz ujratölthető só- és borsőrlők. Ha ezeket használva fűszerezed be a húsokat, akkor a folyamat közben valamikor meg kell fordítanod a szeleteket, hogy mindkét oldalt alaposan besózd vagy borsozd. Ilyenkor óhatatlanul húsos lesz az ember keze, majd ha ugyanezzel a kézzel nyúl az őrlőhöz, akkor átkerülnek rá a baktériumok. A főzés után mindenképp, de amúgy is érdemes ezeket a kis konyhai eszközöket, fűszertartókat rendszeresen és alaposan, kívül-belül kipucolni.

Konyharuha

A konyharuhával letörölhetjük a pultot, megfoghatjuk a forró tepsit, szárazra törölhetjük az elmosogatott tányérokat és poharakat, illetve beletörölhetjük a kezünket is. Már ezek után sem nevezhető a konyha legtisztább részének, de ha még nem is szárad meg rendesen, akkor a nedves környezetben hamar elszaporodhatnak a baktériumok. Jó ötlet, ha a tányérok törölgetésére fenntartasz egy olyan konyharuhát, amit nem használt kéztörlésre vagy a pult takarítására. Szintén remek tanács, hogy a konyharuhákat 90 fokon, öblítő helyett ecetes vízzel mosd tisztára.

Fogantyúk, érintőkijelzős panelek és kilincsek

Az okosmérlegeket és a mikrókat érintőkijelzős paneleken irányítjuk, és látszólag csak egy érintés az egész, mégis könnyen átjuthatnak rá a betegséget okozó baktériumok. Mivel ezek nincsenek szem előtt, és nem is lesznek extrém módon koszosak, tényleg csak ritkán jut eszünkbe ezeket a felületeket is alaposan letakarítani. Ugyanez igaz a konyhaajtó kilincsére is, muszáj lemosni, mert bárki hozzáérhet ételes kézzel.

Vágódeszka

A fa és műanyag vágódeszkákat minden használat után alaposan meg kell tisztítani és hagyni kell teljesen megszáradni. Kiváltképp igaz ez akkor, ha nyers hússal vagy hallal dolgozunk. Érdemes lehet beszerezni két vágódeszkát, és az egyiket csak a zöldségek vágására, a másikat pedig csak a húsokkal való munkára használni.

Mosogatószivacs

A mosogatószivacsot nem kell sokat magyarázni, miért az egyik, ha nem a legkoszosabb tárgy a konyhában. A szivacsot mindig alaposan ki kell mosni, lehetőleg forró vízzel és hagyni kell megszáradni, még véletlenül se hagyjuk a mosogatóban, pláne vizesen. Hetente egyszer érdemes lecserélni, mivel a koszos szivaccsal mosogatni semmiképp sem hatékony.

Szagelszívó

Ha a kosztól, portól és a lerakódott zsírtól eltömődnek a szagelszívó rácsának apró lyukai, az bizony többszörösen is problémás lehet. Egyfelől ideális terep lesz a baktériumok számára, másfelől a berendezés nem lesz képes rendesen ellátni a feladatát. A főzés során keletkező meleg, valamint a gőzök hatására ezek a koszszemcsék kioldódnak és beleeshetnek a készülő ételekbe. Ugyanez igaz a lerakódott zsírra is, amely felolvadva belecsöpöghet a kajába.

A mosogatógép szűrője

Azokat a berendezéseket és háztartási gépeket is ki kell takarítani, melyenek a tisztítás a feladat. A mosogatógép hasznos eszköz, de romlik a hatásfoka, ha nincs karbantartva. Oda kell figyelni többek között arra, hogy mindig töltsük fel a sótartályt, emellett rendszeresen mossuk át a szűrőt, amelyen könnyen megtapadhatnak az ételmaradékok, ezek pedig akár dugulást is okozhatnak. A gépet a boltokban kapható tisztítószerrel ajánlatos egy-két havonta magas hőfokú mosóprogrammal kipucolni.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

Friss