Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz zsírmentes a szagelszívó: ezzel a praktikával gyerekjáték a takarítás

default user icon
MME
Egy modern konyhát nehéz lenne elképzelni szagelszívó nélkül. Ha kicsi a főzőhelyiségünk vagy nem tudunk rendesen szellőztetni, akkor egy ilyen szerkezet mondhatni életmentő. A tisztítása viszont rémálom.

A szagelszívó igazán hasznos konyhai berendezés, ha sült húst készítünk, ha rántunk vagy valami picit odakozmált a serpenyőben és gyorsan el szeretnénk tüntetni a keletkezett füstöt, szagokat. A szagelszívó persze nem csak ilyen esetekben használható, jó szolgálatot tehet akkor is, ha egyszerre több lábasban főzünk, és forr, gőzölög minden, mert a párát is képes magába szívni. Mivel a konyha egyik legforgalmasabb helye, a tűzhely fölött van, a szagelszívó bizony rendkívüli módon szennyeződhet.

A piszkos szagelszívó egészségügyi gondokat okozhat

Ha a kosztól, portól és a lerakódott zsírtól eltömődnek a szagelszívó rácsának apró lyukai, az bizony többszörösen is problémás lehet. Egyfelől ideális terep lesz a baktériumok számára, másfelől a berendezés nem lesz képes rendesen ellátni a feladatát. A főzés során keletkező meleg, valamint a gőzök hatására ezek a koszszemcsék kioldódnak és beleeshetnek a készülő ételekbe. Ugyanez igaz a lerakódott zsírra is, amely felolvadva belecsöpöghet a kajába.

Így tisztítsuk a szagelszívót

Nemcsak a szagelszívó külsejét kell megtisztítani a zsírfoltoktól, hanem a szűrőt is. A szűrő tisztításának legjobb módja, ha bedugjuk a kád lefolyónyílását és feltöltjük a kádat annyi meleg (vagy forró) vízzel, hogy bele tudjuk majd áztatni a szűrőlemezeket. A vízbe öntsünk mosogatószert és szórjunk bele több kanálnyi szódabikarbónát, keverjük fel és merítsük bele a szűrőlemezeket, majd hagyjuk ázni legalább 20 percig.

Az áztatás után engedjük le a vizet, majd egy elhasznált fogkeve vagy konyhai súrolókefe segítségével gyengéden tisztítsuk meg a szagelszívó szűrőjét, öblítsük át folyó, hideg víz alatt, végül hagyjuk teljesen megszáradni és csak ezután helyezzük vissza.

A tisztítást végezhetjük zsíroldóval is, de ebben az esetben mindenképp viseljünk gumikesztyűt és ügyeljünk arra, hogy a vegyszer ne kerüljön se a szemünkbe, se a szánkba, és ne lélegezzük be a keletkező gőzöket – olvasható a Daily Meal cikkében.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss