Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kuglóf, a lyukas sütemény

Nem csak a nagymamák tudnak illatos és omlós kuglófot sütni. Most lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készül ez az ünnepet idéző finomság.

Miközben a tésztánk sül, főzzünk forró csokoládét, vagy készítsünk limonádét. Most már minden adott egy kellemes uzsonnához, társasozáshoz, barátnői bizalmas beszélgetéshez!

Kuglófsütés lépésről lépésre

1. Gondosan mérjük ki a hozzávalókat. Célszerű előre kikészíteni mindent, hogy ne a tészta kevergetése közben kelljen a cukrot vagy a tejet méricskélni, mivel úgy könnyen kifelejthetünk valamit a tartalmából. A sütőport keverjük össze a liszttel, a mazsolát pedig mossuk meg és áztassuk rumba.

 


2. Kenjük meg margarinnal a sütőformánkat és szórjuk meg liszttel, majd a felesleget öntsük ki. Így a tésztánk nem fog a formába ragadni ha megsült, és ropogós marad a tészta. (Mindezt megúszhatjuk, ha teflon bevonatú vagy szilikonos sütőformát használunk)


 

3. Konyhai robotgéppel keverjük ki először a tojások sárgáját a cukorral, a tejjel és a zsiradékkal és csak a legvégén adjuk hozzá a sütőporos lisztet és a felvert tojásfehérjét.

 

 

 

4. Ha elkészült a tésztánk, egyik felét kanalazzuk óvatosan a kivajazott formába, a másik felét pedig keverjük össze kakaóval. A kakaós tésztát öntsük a natúr tészta tetejére.

 

 

 

5. Előmelegített sütőben, közepes lángon süssük körülbelül fél órán át, majd spéktűvel ellenőrizzük, nem ragad-e a tészta közepe. Ha a sütő megkapná a kuglóf tetejét, takarjuk be sütőpapírral.




 

6. A forró tésztát azonnal borítsuk ki a sütőformából és helyezzük egy porcelán tányérra addig, amíg szobahőmérsékletűre ki nem hűl. Vajjal, lekvárral, porcukorral tálaljuk.

 

 

 

További receptek a következő oldalon!

Mennyei narancsos kuglóf 

Hozzávalók: 25 dkg  margarin, 17 dkg cukor, 1  vaníliás cukor, csipet só, 4 tojás, 1-1 kávéskanál reszelt citrom és narancshéj, 4 evőkanál citromlé, 11 evőkanál narancslé, 30 dkg liszt, 1  sütőpor, 12 dkg porcukor, kandírozott narancshéj
Elkészítés: A margarint, a csipet sót és a vaníliás cukrot, cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat, a reszelt citrom- és narancshéjat. A csavart citromléből 3 evőkanállal, a narancsléből 10 evőkanállal teszünk hozzá, ezt felváltva keverjük össze a 30 dkg liszttel (amit előzőleg elkeverünk a sütőporral). Kuglófformába öntjük, és megsütjük. Melegen borítjuk ki, mert a máz, amit a tetejére kenünk, így fog rádermedni.
Máz: A 12 dkg porcukrot elkeverjük a megmaradt 1-1 evőkanál citrom- és narancslével. A még folyós mázba beleszórjuk a kandírozott kockákra vágott narancshéjat.

Csokoládés kuglóf 

Hozzávalók 6 személyre: 5 tojás, 25 dkg étcsokoládé, 8 dkg vaj, 8 dkg cukor, 1 csomag  vaníliás cukor, 8 dkg darált dió, 2 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg fehér tortabevonó csokoládé, vaj és porcukor a formához
Előkészítés: Kisebb formákat (hőálló teáscsészéket, amelyeknek felfelé tágul az oldaluk) kivajazunk, és porcukorral beszórunk. A tojásokat kettéválasztjuk. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: Vízfürdőben felolvasztunk 10 dkg csokoládét. A vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, és egymás után beledolgozzuk a tojássárgákat. Hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét, a diót és a zsemlemorzsát. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a masszába forgatjuk. A masszát a formákba töltjük úgy, hogy kb. háromnegyedükig érjen. Egy tepsibe forró vizet öntünk, beleállítjuk a formákat, és a sütőben kb. 30 percig sütjük. A szószhoz a maradék csokoládét (a fehér csokoládét külön) felolvasztjuk. Kistányérokra szétöntjük a barna csokoládét, kevés fehér csokoládét locsolunk rá, és erre borítjuk a puding kuglófokat. Tetejüket 1-1 szem gyümölccsel díszíthetjük.

Mandulás kuglóf 

Hozzávalók 8 személyre: 15 dkg (kávés) csokoládé, a formához vaj és 2 evőkanál darált mandula, 10 dkg vaj, 7,5 dkg porcukor, 2 evőkanál rum, 4 tojás, 10 dkg darált mandula, 1 evőkanál liszt
Előkészítés: A csokoládét lereszeljük. Két kisebb kuglófformát (kb. 10 cm átmérőjűek legyenek) kivajazzuk, beszórjuk mandulával, és hidegre tesszük. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A vajat a porcukor felével, a rummal habosra keverjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, és beleszitáljuk a maradék porcukrot. A vajas masszához keverjük a tojássárgákat, a mandulát, a lisztet, a csokoládéreszeléket, és végül a tojáshabot is beleforgatjuk. A masszát a formákba töltjük, és sütőben kb. 20 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni. A kuglófot tálra borítjuk és tejszínhabbal tálaljuk.

Túrós kuglóf 

Hozzávalók 6 személyre: 5 dkg mazsola, 2 evőkanál rum, 3 tojás, 50 dkg túró, 5 dkg vaj+a formához, 7,5 dkg cukor, 1 csomag  vaníliás cukor, 1/2 teáskanál őrölt fahéj, 1 citrom reszelt héja, 5 evőkanál búzadara, 5 dkg vágott pisztácia (nem sós!), porcukor a szóráshoz
Előkészítés: A mazsolát a rumba áztatjuk. A tojásokat kettéválasztjuk. A túrót villával áttörjük. A formát kivajazzuk.
A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A tojássárgákat a vajjal, a cukorral, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval habosra keverjük. Hozzáadjuk a fahéjat, a citromhéjat, a túrót, a grízt, és végül a rumos mazsolát és a pisztáciát. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a masszába forgatjuk. Az egészet beleöntjük a formába, és a sütőben kb. 60 percig sütjük. A formában hagyjuk 10 percig hűlni, majd tálra borítjuk, és teljesen kihűtjük. Tálaláskor vastagon megszórjuk porcukorral.

További kuglóf receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek