1. Ellenőrizzük a krumplikat
Csak azok a burgonyák alkalmasak a hosszútávú tárolásra, amik sértetlenek és még nincsenek kicsírázva. Ha már kicsíráztak, érdemes minél előbb felhasználni őket, különben hamar megromlanak. Ha pedig már láthatóan penészesek, fertőzöttek, akkor sajnos ki kell dobni őket, maximum úgy tudjuk megmenteni, ha a rothadó részüket levágjuk és az egészséges, megmaradt részüket befőzzük - írja az Agrároldal.hu.
2. Hűvös, sötét helyen tároljuk
A krumplikat hűvös, sötét helyen érdemes tárolni, a kamrában vagy a pincében például biztosan kitűnő helye lesz. Az ideális tárolási hőmérséklete 8-10 fok közé esik, ha ennél melegebb vagy párás helyen tartjuk őket, akkor hamar kicsírázhatnak vagy megromolhatnak.
Tipp: tarthatjuk fűrészporban vagy homokban is a burgonyákat, ezek ugyanis szigetelik a krumplikat és magukba szívják az extra folyadékot a levegőből.
3. NE TÁROLJUK A HŰTŐBEN
Sok zöldséget praktikus a hűtőben tárolni, de a burgonyát nem ajánlott. A hideg ugyanis cukorrá alakítja a bennük található keményítőket, amitől még gyorsabban megromolhatnak és az ízük is megváltozhat.
4. Ne tároljuk műanyagban
Ne helyezzük a tárolni kívánt krumplikat műanyag zacskókba vagy műanyag dobozkába. A műanyag ugyanis nem szellőzik jól, magába zárja a nedvességet, ami párás, nyirkos körülményeket teremt, így a burgonyák könnyen megromlanak.
5. Nem mindegy, milyen zöldség és gyümölcs mellett tároljuk
Vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, melyek etiléngázt eresztenek ki magukból, amitől a környező termények gyorsabban megromolhatnak, így nem érdemes például vöröshagyma, alma vagy banán mellett tárolni a krumplit.