Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így nem fog megromlani a krumpli tárolás közben - 5 tuti tipp!

default user icon
MME
Vannak olyan zöldségek, amik akár hónapokig is elállnak úgy, hogy le sem kell fagyasztanunk őket. Ezek közé tartozik a burgonya is - csak az nem mindegy, hogyan tároljuk!

1. Ellenőrizzük a krumplikat

Csak azok a burgonyák alkalmasak a hosszútávú tárolásra, amik sértetlenek és még nincsenek kicsírázva. Ha már kicsíráztak, érdemes minél előbb felhasználni őket, különben hamar megromlanak. Ha pedig már láthatóan penészesek, fertőzöttek, akkor sajnos ki kell dobni őket, maximum úgy tudjuk megmenteni, ha a rothadó részüket levágjuk és az egészséges, megmaradt részüket befőzzük - írja az Agrároldal.hu.

2. Hűvös, sötét helyen tároljuk 

A krumplikat hűvös, sötét helyen érdemes tárolni, a kamrában vagy a pincében például biztosan kitűnő helye lesz. Az ideális tárolási hőmérséklete 8-10 fok közé esik, ha ennél melegebb vagy párás helyen tartjuk őket, akkor hamar kicsírázhatnak vagy megromolhatnak.

Tipp: tarthatjuk fűrészporban vagy homokban is a burgonyákat, ezek ugyanis szigetelik a krumplikat és magukba szívják az extra folyadékot a levegőből.

3. NE TÁROLJUK A HŰTŐBEN

Sok zöldséget praktikus a hűtőben tárolni, de a burgonyát nem ajánlott. A hideg ugyanis cukorrá alakítja a bennük található keményítőket, amitől még gyorsabban megromolhatnak és az ízük is megváltozhat.

4. Ne tároljuk műanyagban

Ne helyezzük a tárolni kívánt krumplikat műanyag zacskókba vagy műanyag dobozkába. A műanyag ugyanis nem szellőzik jól,  magába zárja a nedvességet, ami párás, nyirkos körülményeket teremt, így a burgonyák könnyen megromlanak.

5. Nem mindegy, milyen zöldség és gyümölcs mellett tároljuk

Vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, melyek etiléngázt eresztenek ki magukból, amitől a környező termények gyorsabban megromolhatnak, így nem érdemes például vöröshagyma, alma vagy banán mellett tárolni a krumplit.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss