Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így tárold a diót, hogy friss maradjon!

default user icon
MME
Az utóbbi években felére esett vissza hazánkban a diótermés a dióburok-fúrólégy károsításának hatására, emiatt pedig szezonjakor aranyáron lehet hozzájutni a csonthéjas maghoz. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy megfelelően tároljuk el a készleteinket az elkövetkezendő év(ek)re.

A kamra logikus választásnak tűnik, ha a dió tárolásáról van szó, hiszen hűvös és sötét, a burgonya és a hagymafélék is jól érzik ott magukat. Ám sajnos a csonthéjas számára nem ideális. Olvass tovább, hogy megtudd, miért nem!

Miért ne a kamrába tegyük?

A spejz remek hely egy bontatlan csomag dió tárolására néhány napig, ám ha nem használjuk fel ezen időintervallum alatt, akkor ennél jobb helyet kell találnunk számára. A dió magas zsírtartalmú élelmiszer, mely zsírok nagy része telítetlen. A telítetlen zsírok pedig kényesebbek, mint telített társaik. Ha a dióbél levegőnek, hőnek, fénynek vagy nedvességnek van kitéve, könnyen megavasodhat, ezáltal pedig teljesen használhatatlanná válik.

No de akkor hol tároljuk?

Szerencsére van a konyhánkban egy hely, amely tökéletes lesz a dió számára, ott tárolva akár egy évig is megőrzi majd frissességét. Ez a hely pedig nem más, mint a fagyasztó, mert ott kellően sötét és hideg van. Jogosan merül fel a kérdés, hogy a mélyhűtőben uralkodó hideg nincs-e hatással a dió ízére. A dió alacsony víztartalmának köszönhetően a hideg hőmérséklet nem vagy csak csekély mértékben befolyásolja a csonthéjas mag ízét.

Az ördög a részletekben rejlik

Fontos, hogy légmentesen zárható dobozban vagy zacskóban tegyük el. Utóbbiból jó alaposan nyomjuk ki a levegőt, mielőtt lezárnánk. Érdemes címkével is ellátni, amin feltüntetjük, hogy mikor raktuk el, illetve ha tudjuk, mikor szeretnénk felhasználni (szülinapi tortához, karácsonyra stb.), azt is felírhatjuk az etikettre.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss