hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kókuszos kosárka

3 5/5
60 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók 15 darabhoz:
  • A tésztához:
  • 18,5 dkg liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 6,5 dkg cukor
  • 1 tojás sárgája
  • csipetnyi só
  • A töletlékhez:
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 5 dkg finom szemű kristálycukor
  • 2 tojásfehérje
  • A tetejére:
  • olvasztott csokoládé - ehhez a mennyiséghez 4 kockányi elegendő egy jó minőségű fekete csokoládéból, cseppnyi vajjal

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a cukrot, a sót és a tojássárgáját. Gyors mozdulatokkal gombóccá formázzuk, frissentartó fóliába csomagolva 1/2 órára pihenni küldjük a hűtőszekrénybe. Ezalatt elektromos habverővel (türelmesek: kézzel) félkeményre verjük a tojásfehérjét, hozzáadjuk a cukrot, amivel fényesre keverjük, majd belforgatjuk a kókuszreszeléket (egy mokkáskanálnyi vaníliakivonat hozzáadása csodákra képes). Félretesszük.

A tésztát két frissen tartó fólialap között 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. A kosárkaformákkal kiszaggatjuk (nem szükséges megkenni a formák belsejét, mert elég zsiradékot tartalmaz a tészta). A kosárkákban elegyengetjük a tésztát. Tepsire helyezzük őket, majd egyenletesen belekanalazzuk a kókuszos masszát. Ne érjen a forma széléig, mert sütés közben megemelkedik a töltelék. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 12-15 perc alatt világosra sütjük. Kiborítjuk a formákból a kész süteményt, rácson kicsit hűlni hagyjuk, majd olvasztott csokoládéból cseppeket, vonalakat húzunk rá.

Megjegyzés

Nagyon könnyű, finom, egyáltalán nem száraz sütemény, ha marad belőle, 2-3 napig is friss marad. - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek