Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 szuper kékfrankos kacsához, káposztás ételekhez, rizottóhoz

default user icon
MME
Ha a hűvösebb tavaszi időhöz illő vörösbort keresünk, akkor ideális választás lehet egy palack kékfrankos. A szőlőfajta sokoldalúsága jól jön, ha különböző stílusú borokat kóstolnánk meg, akár egy könnyed rozéról, akár egy komoly dűlős tételről legyen szó.

A nálunk a legenda szerint Sopronhoz kötődő fajta az egyik legelterjedtebb az országban. Megbízható szőlő, ami még a kihívásokkal teli években is nagy biztonsággal terem, így a borászok minden évben tudnak belőle bort készíteni. Érzékenyebb a kora tavaszi fagyokra, viszont a betegségeknek jól ellenáll vastagabb héja miatt, és az esőre, rothadásra sem reagál rosszul. A mérsékelt évjáratokat kedveli, ilyenkor a hosszú, egyenletes érés miatt bőven van idejük kialakulni a gyümölcsaromáknak.

Borára jellemzőek a piros és a fekete bogyós gyümölcsös ízek, szeder, fekete cseresznye, meggy, fekete bors, csokoládé. Savhangsúlyos fajta, az élénksége mellett közepes testet, alkoholt és tannintartalmat hoz. Emiatt készíthető belőle elegáns, jól iható bor, ami egyben a mostani trendekkel is harmonizál, elég csak a szomszédos Ausztria világhírű blaufränkischeire gondolni. Léteznek ugyanakkor más verziói is: bubis vagy csendes rozé, mélyebb színű és aromájú siller, könnyed és egyszerűbb, hétköznapra szánt vörös vagy éppen top, dűlőszelektált tételek.

Láthatjuk, hogy van miből választani, ha kékfrankosokkal szeretnénk ismerkedni, ráadásul ez a sokszínűség a gasztronómiában is előny, hiszen így sok mindenhez tudjuk párosítani. Főleg a savszerkezete az, ami meghatározó, ezért akár a zsírosabb ételekkel is elbír. Jól passzol a kacsához, a káposztás ételekhez, nyithatjuk céklás rizottó vagy véres hurka mellé, de egy egyszerűbb paradicsomos tészta vagy fekete erdei sonkás, sajtos szendvics is jól áll neki.

Pfneiszl Together Again Kékfrankos 2021

A Soproni borvidéken az Ausztriában felnőtt magyar származású borász édesapa vásárolta a területeket, amiket aztán két lánya, Birgit és Katrin 2006-ban vett át. Bioművelést folytatnak több mint tíz éve, boraik pedig a legismertebb soproni borászatok közé repítették őket. A Together Again kékfrankosban friss meggyet, fekete cseresznyét és keleti fűszereket, rózsaborsot érezni. Az élénk savak lendületessé teszik a kortyot; már most is jól iható, de az érlelést is meghálálja.

Vida Péter Hidaspetre Kékfrankos 2018

A Szekszárdi borvidék a másik, ahol igen komolyan veszik a kékfrankost, Vidáék pedig pláne. A Hidaspetre dűlőszelektált tételük a legkomolyabb kékfrankosok között van az országban, és számos nemzetközi sikert is elért. Illatában és ízében a fűszeresség dominál, mellette érettebb gyümölcsök, meggy és szeder érződik, a korty lecsengésében az egyszerre fanyar és édes gránátalma aromáit fedezhetjük fel. Elegáns és visszafogott bor, amit mindenkinek érdemes megkóstolnia, aki ismerni akarja a szekszárdi kékfrankost.

Lajvér Kékfrankos Limited Edition 2019

Szekszárdon, a Lajvér patak mellett alakította kia borászat teraszos ültetvényeit, amelyeken 12 szőlőfajtát művelnek. A borászat mellett hotel és bisztró is működik a modern épületben, így megéri ellátogatni hozzájuk. Mindössze 1560 palack készült ebből a kékfrankosból, amelyet 12 hónapig érleltek 500 literes magyar hordókban. Ennek köszönheti a bor mély, édesfűszeres jellegét, pörkölt aromáit, amelyben az érett, aszalt gyümölcsök jelennek meg.


Ezek is érdekelhetnek

18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves