Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez történik a testeddel, ha rendszeresen iszol kecsketejet

A tejről elsőre a tehéntej jut eszünkbe, pedig léteznek más alternatívák is, és itt most nem a növényi italokra gondolunk. Ott van például a kecsketej is, ami sok szempontból egészségesebb, egyesek szerint pedig finomabb is, mint a tehéntej!

Sokan talán még sosem kóstolták a kecsketejet, vagy a belőle készült sajtokat, pedig igazán finomak, sőt különleges ízélményt kínálnak!

Az egészségünk megőrzése érdekében fontos, hogy színesen és kiegyensúlyozottan táplálkozzunk, ugyanis rengeteg betegség kialakulása vezethető vissza a nem megfelelő étkezésre. Az egészséges étrend nem zár ki semmit, csupán mértékletességre inti az embereket, illetve fontos része, hogy törekedjünk a vátozatosságra.

Remek módszer, ha lecserélünk köreteket (a rizst bulgurra, a búzalisztből készült tésztát zöldségtésztára, a krumplit édesburgonyára), kipróbálunk új fehérjeforrásokat (halakat, tengeri herkentyűket, különféle tejtermékeket) és megkóstolunk addig mellőzött zöldségeket, gyümölcsöket is. A lecserélésnek lehet az egyik első, remek mozzanata, ha a tehéntej mellé beiktatunk néha egy-két kecsketejből készült terméket is az étrendbe!

Eláruljuk, miért érdemes inni kecsketejet, fogyasztani a kecsketejből készült sajtokat, termékeket, és miért olyan egészségesek!

A kecsketej könnyen emészthető

A kecsketej fehérjeösszetétele jobb és kedvezőbb, mint a tehéntejé, méghozzá azért, mert az anyatejhez hasonlóan apokrin mirigyekben termelődik. Ennek eredményeként kevésbé okoz nyáktermelést a gyomorban és a bélrendszerben, könnyebb és gyorsabb megemészteni, mint a tehéntejet, sőt a kecsketej megakadályozza például a bélgörcsök kialakulását és a gázképződést – olvasható a Fanny magazinban.

A kecsketej íze édesebb, mint a tehéntejé

Aki kóstolt már laktózmentes tejet, biztosan észrevette, hogy édesebb, mint a sima tej. Ugyanez igaz a kecsketejre is, mely a tehéntejnél édesebb, lágyabb, már-már tejszínes ízű. A kecsketejben található zsírcseppek kicsik, egyenletesen oszlanak el benne, így homogenizálásra sincs szükség.

Tápanyagban gazdag, egészséges ital a kecsketej

A kecsketej zsírsav- és vastartalma magasabb a tehéntejénél, ellenben kevesebb folsav és B12-vitamin található benne. Található benne A-, D-, B1-, B2- és B5-vitamin, rengeteg kalcium, cink, szelén és foszfor is. Ezek együttesen hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, a csontritkulás kialakulásának megakadályozásához.

Ez történik a testeddel, ha rendszeresen iszol kecsketejet

A kecsketej rendszeres, heti háromszori fogyasztása segítheti a vashiányos vérszegénységben szenvedők gyógyulását, mivel fokozza a vas felszívódását, ezáltal a hemoglobin előállítását – írja a Greendex. A kecsketej a benne található vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően rendszeres fogyasztás mellett enyhítheti az idegrendszeri és migrénes panaszokat, külsőleg pedig az ekcémás bőrbetegségeket.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek