Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egyél úgy, mint egy király! – Ezeket az ételeket fogyasztja minden nap az angol uralkodó

default user icon
MME
Noha nem sok közünk van Angliához, mégis lenyűgöznek bennünket a brit királyi család ügyei. Szeretjük elegáns és elbűvölő életüket, és azt is, hogy mindig kiderül: ők is csak olyan emberek, mint mi. Például III. Károlyról köztudott, hogy imád enni. Hogy mit fogyaszt a hétköznapokon? Máris eláruljuk!

Biztosan te is elképzeled már, hogy milyen egy étkezés a Buckingham-palotában: hosszú, elegáns asztalok, tele pompás finomságokkal, mindenféle kulináris csodával… A valóság azonban az, hogy az ilyen típusú lakomák ritkák az angol királyi családban. Ha egy átlagos napról van szó, a windsor ház minden tagjának sokkal egyszerűbb (bár kétségtelenül sajátos) ízlése van. Már írtunk arról, mit szeretnek a trónörökös gyermekei, mit reggelizik Katalin hercegné, és most megmutatjuk, hogy mi minden kerül III. Károly király asztalára egy normál hétköznap.

Friss, helyi zöldségek és gyümölcsök

Őfelsége III. Károly király gyerekkora óta rajong a friss helyi zöldségekért, gyümölcsökért. Ha nem a Buckingham-palotában van, a király a Highgrove House-ban, egy gloucestershire-i birtokon tölti az idejét. Itt igen komoly zöldség- és gyümölcstermesztés is folyik. Károly király egyebek mellett szereti a szilvát frissen és szárítva is, az epret és a ropogós, lédús almát.

Bio tojás

A tojást a világon mindenhol kedvelik legyen szó rántottáról, tükörtojásról, lágy- vagy főtt tojásról. A tojás ideális reggeli: egyszerű, olcsó és tele van tápláló és laktató fehérjével, egészséges zsírokkal. Károly király reggelire 4 perces lágy tojást eszik és megköveteli, hogy a tojás – és minden más is, amit fogyaszt – bio legyen, mivel a király a fenntartható gazdálkodás szószólója.

Sós pite

Az egyik klasszikus brit étel a húsos pite. Általában marha- vagy csirkehúsból készül, tejes, tejszínes szósszal, és olyan zöldségekkel, mint sárgarépa, hagyma vagy burgonya. III. Károly király a 70. születésnapján árulta el, hogy a kedvence a fácánhúsos pite, parmezános, baconos morzsával. Bár valószínűleg ez a változat csak ritkán készül, valamilyen sós pitét mindig felszolgálnak a királyi párnak.

Müzli

Ha lenne egy privát szakácsod, aki bármit megfőzne neked reggelire is, mit választanál? Gofrit? Benedict-tojást? Vagy egy tál hideg tejjel leöntött gabonapelyhet? Bármennyire is furcsa, az angol királyi család imádja a gabonapelyheket – még II. Erzsébet is ezt fogyasztotta reggelire. III. Károly királynak reggelente egy zabból, dióból és szárított gyümölcsökből álló müzlit szolgálnak fel a többi kedvenc reggeli étele mellett.

Gomba

A király egykori séfje, Darren McGrady szerint a király imádja a vadon termő és a termesztett gombákat is. Szerencsére a brit királyi család birtokán több ezer hektárnyi érintetlen terület van, ahol rengeteg gomba terem, többek között vargányák és rókagomba is. Károly egyik kedvence a gombás rizottó, amit néha a birtokon nevelt bárány húsával fogyaszt.

(Borítókép: Northfoto)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek