Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Lakástüzet okozhatnak ezek a karácsonyfadíszek: mutatjuk, mire kell odafigyelni

default user icon
MME
Karácsony közeledtével egyre több helyen kerülnek elő és fel az égősorok, fényfüzérek. Nemcsak a karácsonyát, hanem a szobát, a szekrényeket, az ablakkeretet és az erkélyt is díszíthetjük velük. Nem árt azonban odafigyelni, ugyanis könnyen lakástüzet okozhatnak!

Legyen szó fehér vagy színes égősorokról, ezektől lesz teljes és pompázatos a karácsonyfa. Az égősorok kerülhetnek még az ablakra és az erkélyre is, de az igazán kreatívak a szekrényeket, a polcokat és a lakásban található csöveket is feldíszíthetik a villogó fényfüzérekkel. Nem árt azonban vigyázni a fénysorokkal, ugyanis ha régiek vagy nagyon olcsón szerezzük be, akkor könnyen hatalmas kárt, akár tüzet is okozhatnak!

Áramütést és lakástüzet is okozhatnak egyes fényfüzérek

Dekorációs izzósorokat, kül- és beltéri fényfüzéreket nagyon sok helyen árulnak (szupermarketekben, barkácsboltokban, lakberendezési üzletekben, utcai standokon, filléres boltokban), a fogyasztóvédelmi szakemberek pedig arra figyelmeztetik a vásárlókat, hogy kerüljék el a nagyon olcsó, bóvli termékeket, melyeket elsősorban arról ismerni fel, hogy nem szerepel az árucikken a gyártó és az importáló neve vagy védjegye, nincs azonosító jele, típus- vagy modellszáma és hiányzik vagy nem megfelelő formájú a CE-jelölés – írja a BAMA .

A CE-jelölés garantálja és igazolja, hogy a forgalmazott terméket a gyártó megvizsgálta és az megfelel az uniós szintű biztonsági, egészségügyi és környezetvédelmi elvárásoknak.

Nem mindegy, hogy kültéri vagy beltéri égősort használsz-e

A vásárlás során mindenképp ellenőrizd, hogy a kiválasztott égősort beltérre vagy kültérre ajánlják-e. A szabadtérre készült fénysorokat lakásban is lehet használni, ám a beltérre szánt égősorokat nem szabad a kertben vagy az erkélyen használni, ugyanis áramütést, égési sérülét vagy akár lakástüzet is okozhatnak. Ezek elkerülése érdekében az évekkel korábban vásárolt, régi fényfüzéreket is célszerű szakemberrel évente megvizsgáltatni.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek