Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Akár beteggé is tehetnek az illatgyertyák: erre figyelj oda, mielőtt meggyújtod

default user icon
MME
A gyertya az egyik legegyszerűbb, mégis legszebb lakásdekor. Nemcsak, hogy otthonos hangulatot kölcsönöz a lakásnak, de képes kellemes illattal is megtölteni a levegőt. A gyertyák az őszi és téli hónapokban szinte elmaradhatatlan kellékei az otthonunknak, de nagyon nem mindegy, milyen fajtát választunk!

A gyertyák régen fényforrásként szolgáltak, ma viszont elsősorban dekorációs eszközök. Legyen szó romantikus vacsoráról, egy borozással vagy olvasással töltött téli estéről, vagy a kádban történő relaxálásról, egyikről sem hiányozhat egy meggyújtott gyertya. Nemcsak szép, otthonos látvány, de a gyertyák képesek kellemes illattal is megtölteni a szoba levegőjét. Épp ezért, mivel belélegezzük, fontos, hogy olyat válasszunk, ami nem káros az egészségre!

Betegséget okozhatnak az illatgyertyák?

A gyertyák egyik legnépszerűbb alapanyaga a paraffin. A paraffin a kőolajgyártás mellékterméke, és egy tanulmány szerint a paraffinviasz égetése során potenciális veszélyes vegyi anyagok szabadulnak fel. Habár ebben a témában az utóbbi időben számtalan tanulmány született, egyik sem igazolta bizonyító erejűen, hogy a gyertyaviasz káros lenne az egészségre. Egy gyertya azonban nem csak viaszból áll!

Az égés során a levegőbe kerülhetnek részecskék a kanócból, a viaszba kevert illó- és színezőanyagokból, illetve a teamécsesek kis szükre tégelyéből is. Ez utóbbiból hevítésre nehézfémek juthatnak a levegőbe, melyek károsíthatják a tüdőt és a központi idegrendszert – olvasható a Life cikkében. A gyertyákhoz használt mesterséges illataromák és színezékek pedig mérgezőek is lehetnek, melyek akár fejfájást, bőrirritációt, allergiát vagy asztmát is okozhatnak.

Milyen illatgyertyát válasszunk?

Ha szeretnénk minimalizálni a levegőbe jutó káros anyagok mennyiségét, akkor a paraffinalapú gyertyák helyett válasszunk olyanokat, melyek természetes anyagokból készülnek. Ilyen, egészségesebb alternatíva például a méh-, kókusz-, szója- vagy a pálmaviasz. A méhviasz ráadásul hozzáadott aroma nélkül is kellemes illattal tölti meg a szobát, emellett rendelkezik több jótékony hatással is. A méhviasz gyertya égésekor negatív ionok szabadulnak fel, melyek segítik megtisztítani a levegőt és nyugtatólag hatnak az elmére.

Az is számít, milyen a gyertya kanóca

Ha természetes anyagból, színezék és illóanyag nélkül készült gyertyát választunk, figyeljünk oda arra is, hogy a kanóc milyen anyagból áll. A gyertya égése során ugyanis nemcsak a viaszból, hanem a kanócból is felszabadulnak apró koromszemcsék, illetve akár nehézfémek is a levegőbe kerülhetnek. A kanócok megerősítése érdekében a pamutot papírból vagy fémből készült szál köré tekerik, ez pedig szennyezheti a szoba levegőjét.

Keressük azokat a gyertyákat, melyekben a kanóc 100%-ban pamutból, kenderből vagy fából készült.

Így használjuk helyesen az illatgyertyákat

Amint megtaláltuk a számunkra megfelelő, minden elemében természetes anyagból készült illatgyertyát, akkor sem szabad túlzásba vinni az égetést. A gyertyákból felszabaduló füst ugyanis ártalmas lehet, származzon bármilyen anyagú gyertyából. A füst rövid és hosszú távon is ártalmas!

Annak érdekében, hogy ne betegítsenek meg minket a gyertyák, ne égessük azokat hosszú órákon át, vagy gondoskodjuk arról, hogy rendszeres időközönként szellőztessünk a szobában! A szellőztetés kiváltképp a gyertya elfújása, eloltása után fontos, hogy a keletkező füsttől megszabaduljunk.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss