Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ne csak árát nézd! 10 tipp a tökéletes mosogatógép kiválasztásához

default user icon
MME
Időt és vizet spórol, higiénikusabban és szebben mosogathatunk vele, mint kézzel. De milyet érdemes választani, ha vásárlásra szánjuk el magunkat? Segítünk a döntésben!

Mosogatógép választása során számos tényezőt figyelembe kell venni annak érdekében, hogy olyan modellt találjunk, ami megfelel az igényeinknek és a háztartásunknak. Íme néhány lépés és szempont, amit vásárláskor érdemes figyelembe venni!

Méret és elhelyezés

Az egyik a legfontosabb, amit elsőként kell mérlegelni, a gép mérete és kialakítása. Mérjük le a rendelkezésre álló helyet a konyhában, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a kiválasztott mosogatógép elfér-e - ezt különösen akkor kell meggondolni, ha beépíthető gépet választanánk. Figyeljünk arra is, hogy a készülék kényelmesen kinyitható legyen, hogy könnyedén ki-és bepakolhassuk a masinánkat.


Kapacitás

Fontoljuk meg, hány személyre és milyen gyakorisággal szeretnénk használni a mosogatógépet, és az is fontos szempont, hogy mekkorák az edényeink. Ha nagyobb a háztartás, akkor egy nagyobb kapacitású modellt érdemes választani. Vegyük figyelembe azt is, hogy gyakran fogadunk-e vendégeket, mert, ha nem is nagy a család, ilyenkor jelentősen megszaporodik a mosatlan!

Programok és funkciók

Tekintsük át a mosogatógépek különböző programjait és funkcióit! Általában vannak különféle beállítások, például normál, intenzív, gyors, öko mosás. Egyes modelleknék jópár extra funkció is elérhető, például az állítható kosármagasság, vagy különálló a hőmérséklet-szabályzó.

Energia hatékonyság

A mosogatógépek energiafogyasztása is eltérő lehet: válasszunk olyan modellt, ami legalább A+++ energiahatékonysági besorolással rendelkezik. Elképzelhető, hogy ezek kicsit drágább berendezések, de hosszútávon többszörösen visszajön a különbözet a villanyszámla befizetésekor!

Zajszint

A mosogatógépek zajszintje különböző lehet. Ha kényelmes és csendes használatot szeretnénk, például mert amerikai konyhás a nappalink van, akkor olyan modellt válasszunk, ami alacsony zajszinttel működik. A zajszintet decibelben adják meg a gép paramétereit soroló listában. Ez a szám minél kisebb, annál halkabb a gép.

Szenzorok és automatikus beállítások

Néhány mosogatógép szenzorokkal rendelkezik, amelyek érzékelik a szennyeződés mértékét és ennek megfelelően állítják be a mosási időt és a hőmérsékletet - ez újabb energiahatékonyság-növelő képesség lehet.

 

Víz- és áramfogyasztás

Érdemes összehasonlítani a különböző modellek vízfogyasztását és áramfogyasztását: olyan modellt válasszunk, ami hatékonyan használja az erőforrásokat! 

Márka és vélemények

Ne sajnáljuk az időt kutatómunkára: olvassuk el mások véleményét is a kiválasztott modellekről! Ez segíthet megtudni, hogy melyik márkáknak és modelleknek van jó hírneve és megbízható minősége.

Garancia és szerviz

Ellenőrizzük, hogy a választott mosogatógéphez milyen garancia jár, és hogy könnyen elérhető-e a márkaszerviz. Nem árt képben lenni, ha bármilyen probléma felmerülne.

Ár és költségvetés

Határozzuk meg előre, hogy nagyjából mennyit szánunk a mosogatógépre. Az ár különböző modellek és márkák között változhat. Érdemes olyan modelleket választani, amelyek megfelelnek az igényeinek és a költségvetésének, és ár-érték arányban a legjobbnak bizonyultak!

Ajánljuk még:

 (Forrás: Bors, borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

Friss