Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a tejberizs!

Veled is előfordult, hogy élvezhetetlenül nyúlós, esetleg híg lett vagy odakozmált a kedvenc édességed? Eláruljuk, mire figyelj, hogy legközelebb elkerüld a fiaskót.

Egyszerűnek tűnik, mégis sokan elrontják ezt a népszerű rizses finomságot. Eláruljuk, mire figyelj, hogy legközelebb elkerüld a fiaskót.

A jó tejberizs sűrű, krémes állagú és nem túlságosan édes. Kitűnő ebéd utáni desszert, de eheted reggelire is, napközben pedig elűzheted vele az éhségedet. Ha esetleg nincs bevált recepted, próbálj ki minél többet, és előbb-utóbb megtalálod az elvárásaidnak leginkább megfelelőt. Fordíts mindig kellő figyelmet a jó minőségű alapanyagokra és az egyes munkafázisokra!

1. Rizs és tej

Kerek szemű rizst vegyél, a hosszú szeműt felejtsd el. A legjobb a rizottóhoz való. Igaz, hogy drágább, de a tökéletes végeredmény ennyit megér. Hideg vízben való (többszöri) átmosással eltávolíthatod a szemek felszínére tapadt keményítőt, amitől a rizs főzés közben könnyen leragad.

A rizottórizsekről itt olvashatsz >>>  

A nagyi még csak nem is hallott ESL és UHT tejről. Vegyél te sima friss tejet! Laktózmentes változathoz mandula-, kókusz- vagy gabonatejet választhatsz a növényi készítmények közül.

A rizshez képest kétszeres, de inkább háromszoros mennyiségű (hígított) tejet számíts. 

2. Főzési tanácsok

A hagyományos módszer szerint a tejberizst lassú tűzön, a folyadékot többször pótolva kell puhára főzni. Ha nagyon sietsz, folyamatos kevergetheted nagy lángon, amíg elkészül. Ez kétségkívül fáradságos, de kb. 20 perc múlva már kanalazhatod. Első lépésben ilyenkor is takarékon forrald fel, hogy ne fusson ki!

Vannak, akik a rizst csak tejben főzik, esetleg kókuszvizet adnak hozzá, mások a vízzel való két-háromszoros hígításra esküsznek. Titkos tippünk: a rizs könnyebben magába szívja a tejet, ha forró vízben előfőzöd.

A kész tejberizst lefedve pihentesd pár percet, hogy még jobban megdagadjon.

3. Mikróban nem kozmál oda!

A receptben előírt mennyiségű rizst szórd jénai tálba, önts rá vizet és hagyd állni, amíg beszívja. Ekkor keverd át, add hozzá egy kevés kivételével a tejet, és kapcsold be a mikrót a legmagasabb fokozaton. Kb. 20 perc múlva öntsd fel a rizst a félretett tejjel, keverd bele az ízesítőket, majd tedd vissza még 5 percre. Végül dolgozd bele a vajat.

4. Ízesítés

A natúr tejberizst megszórhatod kakaóporral vagy fahéjas cukorral, továbbá tálalhatod lekvárral, befőttel.

A rizshez főzés közben tetszés szerint kókuszreszeléket, fűszereket – pl. vaníliát, kardámont – vagy citromhéjat adhatsz. A friss citromhéjnak utánozhatatlanul jobb íze van, mint a reszelve szárítottnak. 

5. Maradékmentő ötlet

A tejberizs melegen a legfinomabb. A hideg maradékot tejszínhabbal gazdagítva gyümölcsrizshez, tojás hozzáadásával rizsfelfújthoz használhatod.

Tejberizs receptek >>> 

Még több tejberizs >>> 

A tejberizsről és más rizses desszertekről itt olvashatsz >>>  

Ezek is érdekelhetnek

Friss