Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezekre figyelj, hogy tökéletes legyen a nokedli

A nokedli, vagy ahogy felénk hívják, galuska elkészítése alapvetően nem egy bonyolult folyamat, csak néhány apróságra oda kell figyelni. Eláruljuk, mikre figyelj, hogy hibátlan köretet tálalhass a csirkepaprikás mellé.

A bevált nokedlirecept nemhogy tájegységenként, de háztartásonként is eltérő lehet. Van azonban néhány fontos szempont, amit ha betartunk, nem kell aggódnunk a végeredmény minőségét illetően. Hasznos tippek következnek! 

Nokedlifőzés – TOp 3 Tipp

1. Figyelj az arányokra!
A nokedli tésztáját csupán néhány hozzávaló alkotja, azonban ezek mennyisége, illetve aránya nem mindegy. Általánosságban arra érdemes figyelni, hogy 30 dkg liszthez 1 db tojást adjunk, és ha a liszt mennyisége változik, akkor azzal arányosan növeljük a hozzáadott tojások számát. 

2. Friss tésztát használj!
Az előre bekevert nokedli elsőre jó ötletnek tűnhet, mégsem ajánljuk. Állás közben ugyanis a tészta megkeményedik, és kifőzve is az marad, ráadásul nehezebb lesz szaggatni. 

3. Gyorsan dolgozz!
A frissen bekevert tésztát bő, forró sós vízbe kell szaggatni, úgy, hogy a nokedliszaggatót is többször bevizezed, így ugyanis nem tapad rá a tészta. 
Emellett érdemes egyszerre kisebb adagokat kifőzni, mert a galuskák rövid idő alatt a felszínre jönnek, és ekkor ki is kell venni őket. Ha az elsők elkészültekor még szagatod a tésztát, azok szétfőnek, sőt, össze is tapadhatnak a vízbe frissen bekerültekkel.

Kedvencünk, a tojásos nokedli receptje >>>

 

Te leöblíted?

Arról, hogy a kifőtt nokedlit leöblítsük-e, vagy sem, megoszlanak a vélemények. Öblítés nélkül a galuska kissé ragacsos lesz. Ezért sokan átmossák, így viszont nehezebben tapad meg a felületén a szósz, csakúgy, mint a tészta esetében. 

Egy dolog viszont biztos: érdemes – az étel jellegétől függően – némi felforrósított sertés- vagy libazsírban vagy vajban átforgatni a kifőtt galuskát.

(Borítókép: Shutterstock)


Ezek is érdekelhetnek