Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz örömteli a főzés gyerekkel

Már a picik is szívesen segédkeznek a konyhában. Kezdetben játéknak tekintik a főzőcskét, ám ahogy cseperednek, egyre ügyesebben a kezed alá dolgoznak, miközben megismerik az alapanyagokat és megtanulják a sütés-főzés alapjait.

A gyerekeknek minidig az életkorukra tekintettel adj nekik feladatot! A picurok adogathatják a zöldségeket, egy hároméves megmoshatja a gyümölcsöt vagy kevergethet salátaöntetet, a nagyobb már önállóan feldarabolhatja a gyümölcssaláta hozzávalóit és megkóstolhatja a készülő ételt, amitől fontosnak érezheti magát. 

Ne akkor akard főzésre tanítani a gyereket, amikor szorít az idő! Csak akkor élvezhetitek mindketten a közös főzést, ha türelmes vagy és nem idegeskedsz. Készülj rá egy lazább napon vagy hétvégén, és mindenekelőtt tedd bababiztossá a konyhát!

9 jó tanács

1. A konyhaszekrény alsó részeit lásd el gyerekzárral vagy pakolj ki belőlük minden törékeny holmit és veszélyes anyagot (pl. tisztítószereket).

2. Szerezz be tűzhelyvédő peremet vagy rácsot, ami megakadályozza, hogy a baba megérintse vagy lerántsa a forró edényt. Ilyen – szerelés nélkül felhelyezhető és könnyen lecsatlakoztatható – állítható méretű kiegészítőket konyhagép-szaküzletben, bababoltban és webáruházakban kínálnak.

3. Ha nincs babakonyhája a gyereknek, kapjon egy fiókot, amelyikben kizárólag gyerekbiztos kellékek (pl. műanyag tálak, fakanalak, süteménykiszúrók, játék konyhai eszközök) találhatók.

4. A lelkesen segédkező nagyobbak számára tegyél egy stabil fellépőt a pult mellé, hogy felérjék.

5. Minden gyerek szeret gyurmázni. Engedd az ovis porontyot tésztát gyúrni vagy dagasztani!

6. Nyugodtan rábízhatod a csemetére a tészta kinyújtását, az aprósütik kiszaggatását és esetleges díszítését, majd tepsibe helyezését is.

7. Süssetek palacsintát! A nagyobbacska kukta szétválaszthatja a tojásokat, összekeverheti és felügyelet mellett a serpenyőbe merheti a tésztát, majd megtöltheti és feltekerheti a palacsintákat.

8. Hagyd alkotni a gyereket, engedd, hogy ő rakja meg a pizzákat feltéttel! Előtte segíthet a hozzávalók előkészítésében és a sajtreszelésben is.

9. Juttasd sikerélményhez a kuktádat, és ne fukarkodj a dicsérettel! Intézd úgy, hogy büszke legyen, amiért segíthet a konyhában és hasznosnak érezze magát.

7 HATÁSOS MEGOLDÁS, HA VÁLOGATÓS A GYEREK! >>>

5 SZUPER TIPP, HOGY RÁVEGYÜK A GYEREKET A ZÖLDSÉGEVÉSRE >>>

Még több cikk baba-mama témában >>>

VILLÁMGYORS REGGELI, AMIT MINDEN GYEREK IMÁD: MUFFINTEPSIBEN SÜLT PALACSINTA >>>


Ezek is érdekelhetnek

Friss