Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Amikor a hús és a köret eggyé válik: így készül a klasszikus mátrai borzaska

default user icon
MME
A bundás húsok a magyar konyhaművészet tartóoszlopai, olyan ízletes fogások, melyeknek hatalmas a rajongótábora. Egyesek el sem tudják képzelni a vasárnapi ebédet rántott hús nélkül, mások pedig mindent is bebundáznak.

A rántott hús klasszikus, mégis remekül variálható fogás. A hagyományos bécsi panír mellett forgathatjuk palacsintatésztába a húsokat, készíthetünk párizsi bundát vagy süthetjük Orly-módra is a karajszeleteket, nem beszélve arról, hogy maga a klasszikus panír is ezerféleképpen színesíthető, ízesíthető például magokkal is.

A panírozás egy magasabb szintjét képviseli a mátrai borzaska, amelyben eggyé válik a hús és a köret, ugyanis reszelt krumpli erősíti a bundát. Ez azonban nem elég, ugyanis a klasszikus mátrai borzaskát egy adag fokhagymás tejföl és reszelt sajt teszi még finomabbá, melyeket a sütőben ráolvasztunk a frissen sült, krumplibundás húszeletekre.

Persze aki szereti, fogyaszthatja a borzaskát rizzsel, rizibizivel vagy salátával is. Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy elkészítsd ezt a mennyei fogást, akkor itt a segítség. Videón mutatjuk, hogyan készül a mátrai borzaska.

A KLASSZIKUS MÁTRAI BORZASKA RECEPTJÉT ITT TALÁLOD >>> 

Hozzávalók:

  • 80 dkg szeletelt sertéskaraj
  • 60 dkg burgonya
  • 2 db tojás
  • 4-5 ek. liszt
  • bors
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 33 dkg tejföl
  • 15 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

  1. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, tálba tesszük, ízesítjük sóval, borssal, 5-10 percig állni hagyjuk, majd kézzel jó alaposan kinyomkodjuk, és a keletkezett levet leöntjük.
  2. A reszelt, kinyomkodott burgonyához hozzáadjuk a két, feltört tojást és a lisztet, alaposan összekeverjük, sűrű, enyhén folyós masszát kell kapnunk. Egy magas falú edényben vagy serpenyőbe olajat hevítünk kb. 170-180 Celsius-fokra.
  3. Míg az olaj hevül, a karajszeletek mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, ezután lisztbe forgatjuk, végül a burgonyás masszába mártjuk és rögtön a forró olajba helyezzük. Nagyjából 5-7 perc alatt pirosra sütjük, az elkészült húsokat papírtörlőre tesszük és hagyjuk lecsepegni a felesleges olajat.
  4. Egy keverőtálkába tejfölt kanalazunk, belenyomjuk a fokhagymagerezdeket, enyhén sózzuk, borsozzuk, jól összekeverjük. A sütőt előmelegítjük 200 Celsius-fokra. A hússzeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy sütőtálba helyezzük, mindegyik húsra kanalazunk a fokhagymás tejfölből, tetejére sajtot szórunk, és a sütőbe helyezzük 5-8 percre, amíg a sajt megpirul.
  5. Az elkészült borzaskát melegen tálaljuk, rizibizivel, vagy salátával fogyasztjuk.

Borítókép: Mindmegette

Ezek is érdekelhetnek

Friss