A lisztet, a kakaóport, a sütőport, szódabikarbónát és sót összeszitáljuk egy tálba. A sört, a kávéport, és a vanília-kivonatot összekeverjük egy kancsóban. A vajat a cukorral habosra keverjük elektromos habverővel, majd hozzátesszük a tojásokat is, és újrakeverjük. A tojásos keverékhez apránként hozzászórjuk a száraz hozzávalókat, összekeverjük, és addig folytatjuk, még folyós masszát nem kapunk az egészből.
A tortaformákat kikenjük vajjal, beletesszük a sütőpapírt, majd azt is bevajazzuk. A masszát beleöntjük a formákba, és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 30-35 percig sütjük.
Közben elkészítjük a ganache-t, melyhez felmelegítjük a tejszínt, beleszórojuk az apróra vágott csokoládét, és hagyjuk felolvadni. Elkeverjük, lehűtjük. Ha lehűlt, habverővel felverjük.
A kihűlt tortalapot kettévágjuk, megkenjük lekvárral és a kihabosított ganache-sal. A vajas krémhez fehéredésig keverjük a vajat egy tálas keverőben, majd apránként hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliát. A tortát ezzel a vajas krémmel bekenjük, lesimítjuk a széleket. Hagyjuk lehűlni.
A piros marcipánt porcukros felületen szép vékonyra nyújtjuk és bevonjuk vele a tortát. A fekete marcipánból kis korongokat vágunk és megformázzuk a katica arcát és pöttyeit. A fehér marcipánból szemet készítünk.