Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Se kávé, se alkohol, se zsíros ételek! Ezek Müller Cecília tanácsai hőségriadó idejére

default user icon
MME
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az elkövetkező napokban tartós hőség várható, ezért Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos 2021. június 19-én (szombat) 00:00 órától június 22. (kedd) 24:00 óráig másodfokú hőségriasztást ad ki.

A nagy hőség az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért kérjük, vezessenek óvatosan.

A vízparton tartózkodók mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe! 

Ügyeljünk az elkövetkező napokban a fokozott vízivásra. Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.

  • Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen.
  • Ne hagyjuk a gyermekeket, állatokat parkoló autóban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.
  • Ne hagyjunk az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek is meggyulladhatnak a nagy melegben.
  • Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát.
  • Azon légkondicionált helyiségek listája, amelyeket bárki igénybe vehet, péntektől elérhető a katasztrófavédelem weboldalán.
  • A meleg időben a növényzet is hamarabb kiszárad és könnyebben meggyullad. Erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani, ezt is csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom. A sütögetés után pedig úgy kell eloltani, hogy ne tudjon visszagyulladni.
  • Azok, akik a kertben grilleznek, bográcsoznak, ne hagyják magára a tüzet.

Orvosmeteorológiai témakörben további információért a Nemzeti Népegészségügyi Központ sajtóügyeletét hívhatja a 06 30 535 0505-as számon, tűzvédelmi témakörben pedig Mukics Dániel tűzoltó alezredest, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjét a 0620 669 36 13-as számon.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss