Az angol TasteAtlas nevű mértékadó gasztroportál rendszeresen készít közönségszavazás alapján toplistákat, amelyben rendszeresen tűnnek fel magyar ételek és vendéglátóhelyek is. Ezúttal a világ legjobb túrós desszertjeit rangsorolták, és természetesen ez a rangsor sem maradhatott hungarikum nélkül: most a Rákóczi-túrós került be a TOP 10-be! A kedvenc túrósunkról a szerkesztők elmesélik, hogy ebben a desszertben az omlós linzertésztára kent édes-vaníliás túróréteg, a házi baracklekvár és a sült tojáshab alkot csodálatos elegyet, hozzátéve, hogy a süteményt Rákóczi János cukrászmester alkotta meg az 1958-as brüsszeli világkiállításra.
Mivel a „rögös túró", amiből a Rákóczi-túrós készül, hungarikum, tehát ilyen máshol nem nagyon létezik, ezért a túrós sütik top 25-ös listáján több, a mi túrónktól teljesen eltérő alapanyagból készült süteményt is találunk: van, aminek krémsajt, van, aminek krémes kecskesajt a fő összetevője.
Íme a rangsor:
Ha pedig valaki kedvet kapott vola az elkészítéséhez, máris adjuk a tuti receptet!
Hozzávalók a klasszikus Rákóczi-túróshoz:
A linzertésztához:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 5 dkg darált mandula
- 20 dkg hideg vaj
- 1 db tojás
A túrós töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 ek tejföl
- 2 ek búzadara
- 1 db citrom reszelt héja
Az összeállításhoz:
- 35 dkg baracklekvár
- 1 db narancs reszelt héja
- A fehérjehabhoz:
- 4 db tojásfehérje
- 16 dkg porcukor
Elkészítése:
Ajánljuk még:
- ELKÉPESZTŐ SIKER: A VILÁG 150 LEGJOBB CUKRÁSZDÁJA KÖZÖTT OTT VAN KÉT BUDAPESTI IS! >>>
- ITT A LISTA! ÍME, A TOP 10 LEGNÉPSZERŰBB MAGYAR ÉTEL >>>