Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A tavaszi nagytakarítás előtt: 10 dolog amit 10 perc alatt megtisztíthatsz

default user icon
MME
A porszívózástól a mosáson át a fürdőkád súrolásáig sok időt töltünk takarítással – egy felmérés szerint havonta több mint 23 órát. Ennek ellenére előfordulhat, hogy kihagyunk bizonyos területeket, ahol aztán a kórokozók átveszik a hatalmat. Mutatunk most 10 olyan feladatot, amely kevesebb, mint 10 perc alatt elvégezhető, és az otthonunk máris tisztább lesz.

Lehet, hogy nem gondolnád, de nemcsak a tavaszi nagytakarítás után érezheted úgy, hogy egészen megújult a lakásod: már az apró, rövid idő alatt letudható munkálatok is nagy változást jelenthetnek.

1. Mennyezeti ventilátor

A por észrevétlenül leülepszik a ventilátor lapátjaira. A forgó lapátok port és atkákat szórnak szét a helyiségben. Minél több por kerül a levegőbe, annál nagyobb a valószínűsége, hogy az arra érzékenyek olyan tüneteket tapasztalnak, mint az orrdugulás, a szemviszketés vagy a torokkaparás.

Tipp: Nedves, majd száraz ruhával töröld át a lapátot.

2. Hűtőszekrény fiókja

A hűtőszekrény fiókjában a nyers élelmiszerek (zöldségek, húsok stb.) maradványai tökéletes táptalajt biztosítanak az olyan kórokozóknak, mint például a staphylococcus, az E. coli vagy a listeria.

Tipp: Vedd ki a fiókot a hűtőszekrényből, majd mosószeres vízzel tisztítsd ki. Hagyd a levegőn megszáradni, mielőtt visszatennéd a hűtőbe.

3. KISÁLLATOK TÁLJAI, JÁTÉKAI

Az emberek nagy része nem tartja be az alapvető higiéniás szabályokat, ha a kutyájáról, cicájáról van szó, pedig őket is veszélyeztetik az ételmaradványokon megtelepedő kórokozók. A tálakat minden étkezés után alaposan el kell mosni, a játékokat pedig havonta egyszer ajánlott letörölni, kimosni.

Tipp: Tedd a kutya- vagy macskatálakat és a műanyag játékokat a mosogatógépbe, a plüssállatokat pedig dobd a mosógépbe és indíts 60 fokos progamot!

4. VÁGÓDESZKA

A vágódeszka letörlése nem elég ahhoz, hogy a nyers húsból és a zöldségekből származó baktériumok, penészgombák és élesztőgombák ne szaporodjanak el a felületén. A legjobb, ha a hús- és zöldségfélékhez külön vágódeszkát használsz.

Tipp: A vágódeszkát tedd a mosogatógépbe, és válaszd a „fertőtlenítés” ciklust. Ha nincs géped, fertőtlenítő mosószerrel, meleg vízben mosd el a deszkát.

5. Kávéfőző

Tejszínnel és cukorral iszod a kávédat? Esetleg egy csipetnyi baktériummal? A kávéfőző gépek tálcáin átlagosan 67 különböző baktériumot találni…

Tipp: Töltsd meg a gépet egyenlő arányban ecettel és vízzel, majd kapcsold be a gépet. A külső burkolatokat is mosd le ecetes vagy mosószeres vízzel.

6. Mosogató

Még a tisztának látszó mosogatókban is szinte biztosan vannak kórokozók, ami nem csoda: bizonyos mikroorganizmusok szeretik a vizet, és olyan területeken szaporodnak, ahol folyamatos a nedvesség. A rossz hír az, hogy a vízkedvelő helyeken szaporodó baktériumok általában ellenállóbbak az antibiotikumokkal szemben.

Tipp: Naponta tisztítsd ki a mosogatót fertőtlenítő hatású tisztítószerrel.

7. Szemetes

A szennyezett papírtól az ételmaradékig minden a szemetesbe landol, ahol a meleg, nedves környezet ideális a baktériumok szaporodásához. Mivel nem a szemetesből eszünk, az ott megbúvó baktériumok valószínűleg csekély kockázatot jelentenek az egészségre, de ez nem jelenti azt, hogy nincs szükség takarításra.

Tipp: A szemetestartályt mosd ki fertőtlenítőszeres meleg vízzel, majd töröd szárazra, mielőtt új szemeteszsákot teszel bele.

8. Matrac

Rendszeresen cseréled az ágyneműt, de mikor tisztítottad utoljára a matracot? Az izzadság, az elhalt bőrsejtek és az ételmorzsák (!) keveréke sok baktériumot rejt. Egy matracgyártó megállapította, hogy a hét éves matracok felületén átlagosan 16 millió baktérium található.

Tipp: Szórj szódabikarbónát a matracra, majd porszívózd ki. Az erős foltok eltávolításához készíts ecetes vizes oldatot (50-50%), majd dörzsöld át a foltokat. Hagyd megszáradni, mielőtt leterítenéd a lepedőt!

9. Zuhanyfüggöny

A zuhanyfüggöny az egyik legpiszkosabb hely a fürdőszobában: 60-szor több baktériumot tartalmaz, mint a WC-ülőke. A legnagyobb problémát a penész jelenti, amelyek spórái akár komoly tüneteket is okozhatnak.

Tipp: Hetente mosd ki a zuhanyfüggönyt, kétnaponta pedig permetezz fertőtlenítő folyadékot a függönyre, majd öblítsd le.

10. Mobiltelefon

A mobiloddal telefonálsz, posztolsz a közösségi médiába, üzeneteket küldesz és online vásárolsz. Megy a szörfözgetés, görgetés – ez nagyjából 3 és fél óra képernyőidőt jelent naponta. Ebből már kikövetkeztetheted, hogy mennyi kórokozóval találkozol a felületén… A kutatók az okostelefonokat

„trójai falónak” nevezik, amely járványok és világjárványok esetén hozzájárulnak a mikrobiális fertőzések átviteléhez. A mobiltelefonok 10-szer több kórokozót tartalmaznak, mint a WC-ülőke.

Tipp: Használj alkoholos törlőkendőt az okostelefonod tisztításához. Ne feledkezz meg a tokról sem!

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még: 

 

 

 


Ezek is érdekelhetnek