Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyógyító levendula

Ha azt hiszed, hogy a levendula csak molyirtásra jó, nagyot tévedsz. Íme néhány ötlet, hogy tudod még hasznosítani.
A levendulát magról már március végén érdemes elültetni, azonban arra nagyon ügyelj, hogy a magvak épphogy a földfelszín alá kerüljenek, mert ha túl mélyre ülteted őket, nem fognak kikelni!
Napfényigényes és szárazságtűrő növény, a nyári viharok tönkretehetik, a letört virágok eltávolításánál már érdemes formázni a bokrokat.
A gyógynövény nemcsak a testet, a lelket is ápolja: ha meggyötört és kimerült vagy, csepegtess kevés levendulaolajat a párologtatóba! A friss illat lecsillapítja a háborgó lelket, segít az ellazulásban.


Tea
A levendulavirágból készült tea idegnyugtató hatású. Kiválóan alkalmas légzőszervi panaszok kezelésére, köhögés, hasmenés, fejfájás csillapítására. Enyhíti a mandulagyulladást, erősíti az immunrendszert és nem utolsósorban mérsékeli a fáradtságot. 1 csésze forrásban lévő vízhez 1 evőkanál virágot, majd hagyd állni 5-8 percig. Végezetül szűrd le és mézzel ízesítsd!
Olaj
Masszázsolajnak is használhatod, melynek hatására megszűnnek a görcsök, és elmúlik a feszültség. Így készítheted el könnyedén házilag: Rakj egy tálba egy marék szárított levendulavirágot. Adj hozzá fél liter olívaolajat és három napon keresztül érleld napos, meleg helyen. Szűrőn keresztül töltsd át az olajat üvegpalackba. Ha erősebb illatot szeretnél, ismételd meg a folyamatot az átszűrt olajjal és egy újabb adag levendulavirággal.

Fürdő
1liter forrásban lévő vízzel forrázz le 10 evőkanál virágzatot. Hagyd állni 10 percig, majd öntsd a fürdővízhez!


Tipp:
Tegyél kis textilzsákokba néhány evőkanálnyi szárított virágot, majd kösd össze a zsák száját. Helyezd a szekrénybe a ruhák közé, nem csak illatosít, de a molyokat is távol tartja!
Más növény mellé ültetve elűzi a tetveket.

Ezek is érdekelhetnek

Friss