A húsimádók, akik mellesleg grillezni is ugyanúgy szeretnek és nem csupán húst, hanem zöldséget is, gyakran dobnak össze egy-egy finom és változatos nyársételt a grillen. A legjobb benne, hogy az elkészítése csöppet sem bonyolult és egészen gyorsan megsülnek a felszúrt alapanyagok.
1. Nyárson már az ókori görögök és rómaiak is sütöttek
A nyársas húst évezredek óta ismerik és készítik világszerte. Története visszavezethető egészen az ókori Görögországig. A leletek tanúsága szerint a görögök egészben sütöttek kecskét, bárányt, disznót, vadat fém- vagy fanyársakra tűzve. Régészek tártak fel olyan romokat, amelyek egyértelműen bizonyítják, a nyársas étel nem új keletű. Szóval amikor legközelebb rablóhúst készítünk, pár pillanatig elmerenghetünk, hogy hasonló ételt már az ókori görögök és a rómaiak is sütöttek. Bár talán kicsit kevesebb finomsággal…
2. A húsnyárs az egység szimbóluma
Meglepő lehet, de a nyárson sült fogásokat sok helyen az egység szimbólumának tekintik, mert közös étkezésekkor, nagyobb társaságban kínálják azokat. Ha belegondolunk, valóban lehet valami különleges abban, amikor a barátok, a szeretteink körében közösen grillezünk és fogyasztjuk ezt az egyébként egyszerű ételt. A tábortűz ropogása, háttérben kellemes zene. Már csak valami finom ital kell a tökéletes együttléthez.
3. Villa sem kell hozzá
Egyes helyeken az emberek a nyársra húzott ételre úgy hivatkoznak, hogy evőeszköz nélkül is fogyasztható fogás, hiszen valójában villa sem kell hozzá, mert közvetlenül a nyársról is le lehet harapdálni a grillezett falatokat.
4. Ezt jelenti a shish kebab
Ahhoz, hogy igazán értékelni tudjuk a nyársételek dicsőséges térhódítását, tisztelnünk kell közel-keleti eredetüket. A shish kebab kifejezés törökül szó szerint annyit tesz, hogy nyársra húzott sült hús, és ez az étel rengeteg helyen fogyasztható Törökország-szerte. A shish kebab eredete háborús időkre nyúlik vissza, de találtak bizonyítékok arra is, hogy már a Bizánci korban is készítették ezt az ételt. A shish kebabok a nyársra húzott hús régebbi formáit új szintre emelték az ízesítő pácok használatával, amelyek új és izgalmas ízeket adtak/adnak az ételnek.
5. Kardra húzott nyársak
Egy másik tény, ami a Közel-Kelethez és a régmúlthoz köthető, hogy a nyársas húst a török katonák, jobb híján, a kardjukra húzva sütötték a tábortűz felett. Innen eredeztethető a shish kebab készítése is. Az idő előrehaladtával természetesen a nyársra húzott hús elkészítési módjai is változtak. A katonák a nyílt tűzön egészben sütötték meg a húsdarabokat, mert nem volt idő vagy éppen nem álltak rendelkezésre eszközök a húsok felszeleteléséhez. Ahogy ez a hagyomány elterjedt a Közel-Keleten, a sült húst, a mostanihoz hasonlóan, már apróra darabolva fogyasztották.