Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A görögdinnye is okozhat allergiát: ezek a tünetek jelezhetik a bajt

default user icon
MME
Addig nincs is igazán nyár, amíg meg nem jelennek a boltok polcain és a piacokon a görögdinnyék. A vörös húsú, mézédes csemegét azonban nem mindenki élvezheti, ugyanis vannak olyan emberek, akik allergiásak a görödinnyére.

A görögdinnye a nyár egyik slágergyümölcse, melyet kicsik és nagyok egyaránt szeretnek. Önmagában, behűtve fogyasztva a legfinomabb, de sokféle étel és ital is készíthető a görögdinnyéből. Koktél, limonádé, fagyi, sütemény, de akár még köret is lehet a dinnyéből. Aki azonban allergiás a dinnyére, sajnos nem ehet ebből a csemegéből.

Mik a görögdinnye-allergia tünetei?

A gyümölcs fogyasztását követően rövid időn belül jelentkezik a csalánkiütés, viszketni kezd a nyelv vagy a torok, begörcsöl vagy fájni kezd a gyomor, sőt hányinger és hányás is előfordulhat. Súlyos esetben kialakulhat anafilaxia is, mely légzési és nyelési nehézséggel, légszomjjal, az arc, a torok és a nyelv megduzzadásával, hasi fájdalommal és szédüléssel is járhat – írják a Budai Allergiaközpont cikkében.

Kiknél alakulhat ki a dinnyeallergia?

A görögdinnye-allergia ritka és leggyakrabban gyermekkorban alakul ki. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász és allergiaspecialista szerint akár más betegség is állhat a háttérben, ha a gyermeknél a gyümölcsfogyasztás után jelentkeznek az allergiás reakciók. Mindenképpen érdemes kivizsgáltatni a panaszokat, ugyanis az ételallergia életveszélyes is lehet.

Hogyan vizsgálható a dinnyeallergia?

A cikk szerint a legtöbbet alkalmazott módszer a bőrpróba, mely allergia esetén pár perc elteltével bőrpírt, duzzanatot okoz, így jelezve, hogy a páciens allergiás a görögdinnyére. Egy másik lehetőség a vérteszt, ám ez lassabb és akár hetek múlva hozhat csak eredményt.

Mi van akkor, ha nem a görögdinnye okozza az allergiát?

Ha minden vizsgálat negatív eredményt hoz, de a panaszok továbbra is fennállnak, akkor elképzelhető, hogy más betegség áll a háttérben. Az egyik ilyen lehet a fruktóz felszívódási zavar, mely esetében a páciens szervezete nem tudja rendesen feldolgozni a bevitt gyümölcscukrot és ez okozza a hasi panaszokat. A fruktózérzékenység kilégzéses teszttel kimutatható.

A másik lehetőség a keresztallergia. Erre akkor kell gyanakodni a szakértő szerint, ha a görögdinnye fogyasztása után olyan tünetek jelentkeznek mint a szájüregi viszketés, bizsergő érzés vagy ajakduzzanat. Ezek a tünetek az egyes fehérjék szerkezeti hasonlósága miatt jelentkeznek, azaz az illető a parlagfűre allergiás, és a dinnye csak keresztallergiát okoz.

Mit tehet az, aki allergiás a görögdinnyére?

A legfontosabb, hogy forduljunk orvoshoz és vizsgáltassuk ki a panaszokat. Ezután "nincs más teendő", mint kerülni a tüneteket okozó allergént, jelen esetben a görögdinnyét, sőt még a sárgadinnyét is, ugyanis gyakran kiválthat hasonló panaszokat. A parlagfűre allergiás emberek a keresztallergia miatt fokozott óvatossággal fogyasszák a dinnyeféléket, valamint az uborkát, a banánt és a cukkinit.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss