Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Különleges "étkezős" giffel jelentkezik ma a Google

default user icon
MME
Nagyon különleges gif látható kedden a Google bejelentkező oldalán. De vajon mit jelképez, és ki az a doktor Grigorov, akire ezzel az "étkezős" képpel emlékeznek?

A Google kereső oldalán különleges gif látható kedden. S természetesen mint mindig, ezúttal is érdekes eseményre, évfordulóra emlékeznek a kedves gesztussal.

Az "étkezős" képen egy férfi látható, aki mosolyogó arccal kostólgat valamilyen fehér ételt. Nos, az ünnepelt nem más, mint Sztamen Grigorov bolgár orvos és mikrobiológus, akinek úttörő része volt a probiotikumok, avagy laktobaciliusok felfedezésében.

 

 

Grigorov doktor joghurtot készített

A wiki szerint Grigorov doktor, pontosan 142 évvel ezelőtt, 1878. október 27-én született, Bulgáriában, majd Franciaországban természettudományt, míg Svájcban orvostudományt tanult.

Épp csak betöltötte a 27. életévét, amikor felfedezte, hogy a tejből - egyedi bacilustörzs segítségével - joghurt készíthető. A bacilustörzset Lactobacillus bulgaricusnak nevezte el. A bolgár joghurttal számos betegség gyógyítását vizsgálta, kutatta, és a TBC esetében új eljárásokat dolgozott ki.

Grigorov doktor ismerte a penicillingombát

Meglepő adat, hogy dr. Grigorov előbb ismerte és alkalmazta a TBC gyógyítására a penicillingombát, mint azt az orvostudomány hivatalosan felfedezte és elismerte volna. Már 1906 decemberében egy francia orvosi folyóiratban számolt be a betegség eredményes kezeléséről. A penicillin felfedezését egyébként - húsz évvel később - a skót Alexander Fleming nevéhez kötik.

Nos, a laktobacilusokat is tartalmazó joghurtkészítmények mellett számtalan, az egészségmegőrzését célzó vitaminkészítmény kapható manaság. Vitathatatlan, hogy a probiotikus termékek virágkorukat élik - bizonyos szempontból dr. Grigorovnak köszönhetően...

Ezek is érdekelhetnek