Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hogyan válassz friss gyümölcsöt? Eláruljuk, hogy mire figyelj, és garantáltan hibátlan áru kerül a kosaradba

default user icon
MME
Nehéz feladat a gyümölcsvásárlás, hiszen a legtöbb áruházban komoly mennyiségű, eltérő színű, ízű, állagú, és ennek megfelelően különböző érettségű gyümölcsöt találsz még fajtán belül is. Hogy melyik az érett, néha nem könnyű eldönteni. Segítünk választani!

Szépen rendezett almasorok, dobozokba ömlesztett citromok, kartonban figyelő szőlőfürtök – és ez csak töredéke a kínálatnak, ami egy zöldségesnél vagy egy szupermarket zöldség-gyümölcs részlegén fogad. A kihívás: megtalálni a tökéletesen érett és fogyasztásra kész gyümölcsöket! Hogyan? Mutatjuk!

Az alma színe árulkodó

Az, hogy milyen színben pompázik az alma – különösen a piros színűek –, egyértelműen mutatja, hogy mennyire érett a gyümölcs. A legfinomabb, ha a vörös és rózsaszín árnyalatok keverednek, ezek az árnyalatok ugyanis arról árulkodnak, hogy az alma bőségesen kapott napfényt (ami döntő fontosságú az érési folyamatban). A túlnyomórészt piros, apró zöld foltos alma ugyan nem nyer szépségversenyt, de az íze nagy valószínűséggel tökéletes.

Szagold meg az ananász alját

Egyszerűen emeld fel az ananászt, és szagold meg az alsó részét! Ha finom édes illatot érzel, akkor az ananász érett és fogyasztható. Ezzel szemben ha szokatlan, ecetszerű illatot áraszt, az ananász túlérett, és már nem kellemes az íze. A színe is árulkodó: az aranysárga árnyalatú nagyobb valószínűséggel érett, míg a zöldebbek jellemezően még éretlenek.

Figyeld a szőlő szárát

Bármilyen csábító is megkóstolni a szőlőt vásárlás előtt, nem illik végigkóstolni a fürtöket. A szőlőszemeknek gömbölyűnek, ráncmentesnek kell lenni. Ha töpörödöttek, gyűröttek a szemek, nagy eséllyel nem friss a fürt. Van azonban még egy árulkodó jel, mégpedig a szőlő szára. A zöld és rugalmas szárú friss, a barna szár pedig arról árulkodikk, hogy a szőlőt már egy ideje leszüretelték, és az íze már nem sokáig lesz tökéletes.

A bogyós gyümölcsöket fordítsd meg

A bogyós gyümölcsöket általában átlátszó műanyag dobozban vehetjük meg. Alaposan vedd szemügyre a doboz tartalmát, és ha csak egy penészes szemet is találsz, inkább ne vedd meg, hiszen a penész gyorsan terjed. Ha nincs benne penészes bogyó, fordítsd meg a dobozt: ha az aljára tapadnak a szemek, akkor nagyon nedves a közeg, ami idő előtti penészesedéshez vezethet. Ha a bogyók szépen elindulnak a dobozban, valószínűleg tovább frissek maradnak.

Keress nehéz citromokat

A citromvásárlás egyszerű: vedd a kezedben és ha érzed a súlyát, akkor nagy eséllyel érett és finom a citrom. A súly ugyanis az élénksárga héj alatt megbúvó lédús gyümölcs érettségéről árulkodik. Nyomd össze picit: az érett citrom szilárd, csak kissé enged a nyomásnak, csakúgy, mint egy jól felfújt léggömb. A megfelelően kemény, mégis rugalmas citrom tökéletesen érett. Ezeken kívül a szaglásodat is bevetheted: a citromnak az ananászhoz hasonlóan kellemes, citrusos illatot kell árasztania. Látványra keress élénk, egyenletesen sárga árnyalatú citromokat, ami szintén az érettség jele. Ha penész, elszíneződés látható rajta, az annak a jele, hogy a citrom túlérett vagy sérült.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

Ezek is érdekelhetnek