hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fonott mazsolás kalács

120 perc
rafinált
átlagos
6 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt (fele rétesliszt)
  • 1 db L-es tojás + 2 evőkanál tej villával felverve
  • 1 csomag instant élesztő (7 g-os)
  • 8 dkg lágy vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 kis citrom reszelt héja
  • kb. 2-2,5 dl langyos tej
  • 5 dkg mazsola
  • Valamint:
  • 1 teáskanál porcukor
  • 2 teáskanál víz

Elkészítés

  1. A mazsolás fontott kalács elkészítéséhez keverőtálba szitáljuk a lisztet, majd a többi hozzávalóval, a tojás bő 2/3 részével (a mazsola kivételével) sima, fényes tésztát dagasztunk robotgép segítségével. A mazsolát a legvégén gyúrjuk a kalács tésztájába kézzel.
  2. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
  3. A megkelt kalácstésztát 4 felé osztjuk, kb. 50 cm-es rudakat sodrunk belőlük, és négyes fonással összefonjuk.
  4. Sütőpapírral bélelt formába, vagy tepsire helyezzük, egyenletesen lekenjük a tetejét a maradék tojással, és még kb. fél órát meleg helyen kelesztjük.
  5. A sütőt közben 200 fokra előmelegítjük, és a megkelt fonott kalácsot kb. 30-35 perc alatt barnás-pirosra sütjük.
  6. 1 teáskanál porcukrot összekeverünk kb. 2 teáskanál vízzel, és a még forró kalács piros felületét lekenjük, ettől lesz ugyanis szép fényes. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés

Fogyaszthatjuk vajasan, lekvárral vagy mézzel megkenve, önmagában tejjel, kakaóval stb… ízlés szerint.

Azért verem fel a tojást a tejjel, hogy kicsit szaporítsam, így elég a lekenéshez is. - gaby53

Ezek is érdekelhetnek