Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Húsvéti fonott kalács

MME MME
10 4.4/5
> 90 perc
bonyolult
átlagos
4 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tésztához egy mély tálban elmorzsolunk 3 evőkanálnyi lisztet a margarinnal. Ezután beleszórjuk az élesztőt, a sót és a cukrot. A tejet kézmelegre langyosítjuk, hozzáadjuk a tojssárgájákat, majd ráöntjük.
  2. A maradék lisztet hozzáadjuk, és lágy tésztává dolgozzuk. Ha túl lágy lenne, kevés lisztet adunk hozzá. A tésztából cipót formálunk, egy mély, belisztezett tálba vagy kelesztőtálba fektetjük, és 40 percig hagyjuk kelni. Ezalatt a duplájára nő.
  3. Egy gyúrólapot belisztezünk, és a tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként kb. 30 centi hosszú rúddá hengergetjük. Ezeket egymás mellé fektetjük, a végüket összenyomjuk, a szárakat - mint egy copfot - befonjuk.
  4. A fonott kalácsot margarinnal kikent tepsibe fektetjük, ruhával letakarjuk, és ismét 30 percig kelni hagyjuk. Ha megkelt újra, tejjel simára kevert tojássárgájával megkenjük, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük (légkeveréses sütőben 180 fokon).
  5. Ezután a tejes tojássárgájával újra átfényezzük, majd további 10 percig folytatjuk a sütést. Eközben a kalácsnak szép aranybarna színt kell kapnia. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e, végül rácsra fektetve hagyjuk kihűlni.

HÚSVÉTI KALÁCS GAZDAGON 

HÚSVÉTI SÓS KALÁCS SONKÁVAL ÉS TOJÁSSAL 

Ezek is érdekelhetnek

Friss