A vizet, a tejet és az élesztőt elkevertetjük a tojással a dagasztó üstben. Hozzáadjuk a lisztet, a cukrot és a sót, majd két percet dagasztjuk közepes fokozaton.
Hozzá csipkedjük a vajat, amivel nagy fokozaton dagasztjuk ki a tésztát kb. 5 perc alatt. Ha a tészta feltapad, kaparjuk le az üst faláról. Borítsuk a lisztezett konyhapultra vagy deszkára, és lefedve 45 percet pihentessük.
10 részre vágjuk a tésztát, majd gömbölyítjük, és 15 percet ismét pihentetjük letakarva.
A gombócokból egyenes, kb. 25 centis tésztaszálat sodrunk, és megfonjuk. Egymás mellé teszünk 5-5 kalácsot, 1-1 centi hézagokat hagyva köztük, hogy süléskor összenőjenek. Letojásozzuk a tetejüket és 35-40 percet kelesztjük.
A sütőt felkapcsoljuk 195 fokra. A megkelt kalácsokat ismét átkenjük a tojással, megszórjuk a nagyszemű sóval, majd betoljuk a forró sütőbe és 20-22 perc alatt szép pirosra sütjük.
Nézd meg videón, hogyan készíti Szabi a pék a sós fonott kalácsot:
Csodafinom és egyszerűen elkészíthető sós kalács, amit nemcsak húsvétra ajánlunk! Puha vajat használjunk a tésztához, illetve figyeljünk rá, hogy az alapanyagok szobahőmérsékletűek legyenek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.