Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fekete-erdő torta ropogós kekszréteggel

MME MME
Hozzávalók
  • A ropogós kekszréteghez:
  • 1 db tojás
  • 3 dkg méz
  • 3 dkg porcukor
  • 6 dkg liszt
  • 1,5 cl tej
  • 5 g sütőpor
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • A kakaós piskótához:
  • 7 db tojássárgája
  • 6,5 dkg kristálycukor
  • 1,5 dkg kakaópor
  • 6,5 dkg étcsokoládé
  • 5 db fehérje
  • 6,5 g kristálycukor
  • A cseresznye mousse-hoz:
  • 5 db sárgája
  • 9 dkg kristálycukor
  • 2,5 dl tej
  • 2,2 dl habtejszín
  • 2 cl cseresznyepálinka
  • 5 g zselatinlap
  • Az étcsoki ganache-hoz:
  • 1,9 dl tejszín
  • 18 dkg étcsokoládé
  • 4 dkg vaj
  • 20 szem cseresznye (kimagozva, cseresznyepálinkába áztatva)

Elkészítés

  1. A kekszes alaphoz mindent összekeverünk egy tálban, és kiöntjük egy tepsibe úgy, hogy kb. 1 cm vékonyan elterüljön. 200 fokra előmelegített sütőben10 percig sütjük, majd kivesszük, belemérjük a tortakarikánkat és bevágjuk vele a tésztát, majd további 30 percig 100 fokon szárítjuk. Ha nem jelöljük be, utána már nagyon nehézkes lenne vágni.
  2. A piskótához a sárgájákat az egyik adag cukorral szép habosra verjük. A csokit megolvasztjuk, és összekeverjük a kakaóporral, és hozzákeverjük a sárgájához. A fehérjéketfelverjük, aztán a sóval és a másik adag cukorral fényes, habos, krémes állagúra verjük. Végül ezt a habot óvatosan beleforgatjuk a kakaós-csokisba. Karikákba töltjük, és 180 fokon, 20 perc alatt készre sütjük.
  3. A cseresznye mousse-hoz a tejet felorrósítjuk. A cukrot a sárgájákkal alaposan kikeverjük, majd az egészből a tejjel egy sodó állagú alapot főzünk. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A kész sodót átöntjük egy műanyag tálba, a kicsavart zselatint pedig feloldjuk benne, és az egészet lehűtjük. A tejszínt habbá verjük, és a pálinkával együtt összeforgatjuk a zselatinos sodóval. Hűtőbe tesszük.
  4. A ganache-hoz a tejszínt a sóval felforrósítjuk egy edényben. Az étcsokira ráöntjük, homogénné keverjük, majd a szobahőmérsékletű vajjal elkeverjük. Habzsákba töltjük és hűtőbe tesszük.
  5. Összeállítjuk a tortát. A karikát kibeléljük sütőpapírral vagy tortafóliával úgy, hogy magasabb legyen, mint maga a karika. Alulra tesszük a ropogós réteget. Rányomunk egy réteg csoki ganachet, aminek a tetejére fektetjük a beáztatott cseresznyéket. Erre kerül egy lap piskóta, aztán rátöltjük a mousse felét, ismét egy lap piskóta és végül a mousse másik fele következik. Hűtőbe tesszük dermedésig vagy, ha igyekezni szeretnénk vele, akkor fagyasztóba tesszük 1 órára.
  6. Dekorálás előtt lehúzzuk róla a karikát, a sütőpapír csíkot vagy fóliát. Díszítjük egy kis ganache-al, csokireszelékkel és friss cseresznyével.

    NÉZD MEG AZ ELKÉSZÍTÉST VIDEÓN! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss