Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fapados főzőiskola: sós tejkaramella lépésről-lépésre

default user icon
MME
Imádod édesanyád főztjét, de hetek óta nem jutsz el hozzá? Minden vágyad, hogy a húslevesed olyan legyen, mint a nagyié, de hozzá sem mersz fogni? A Mindmegette.hu-val pillanatok alatt te lehetsz a konyha sztárja! Fapados főzőiskola rovatunkban lépésről-lépésre megtanulhatod, hogyan készítsd el az alapételeket, és a legmenőbb kajákat - ezúttal gyerekkorunk nagy kedvencét, a tejkaramellát készítjük el. Tarts velünk! Ebbe vágj bele, ne az ujjadba!

A tejkaramellát szinte mindenki szerette gyerekkorában, imádtuk, ahogy szétomlott a szánkban, a belseje pedig folyt. A lengyel piacról vásárolt karamell volt az etalon, amit ma már nem is nagyon lehet kapni. Viszont otthon is készíthetünk omlós tejkaramellát. Sokan nem mernek belevágni, mert félnek, hogy odaégetik a cukrot és keserű lesz. De mi most lépésről-lépésre átvesszük, hogy hogyan készítheted el.

Hozzávalók kb. 25 darabhoz

240 ml habtejszín
75 g vaj
1 tk só
300 g kristálycukor
50 g méz

Elkészítés:

1. Forraljuk fel a tejszínt a vajjal és a sóval. Ezután húzzuk le a tűzről. Szórjuk egy vastag falú lábasba a cukrot, adjuk hozzá a mézet 60 ml vízzel együtt, majd melegítsük addig, amíg a cukor megolvad. Amikor már kezd gyöngyözni, és sötét karamell színű, húzzuk le a tűzről.

2. Állandó kevergetés mellett csorgassuk a cukros elegybe a vajas tejszínt, majd tegyük vissza a tűzre, és közepes lángon főzzük 12-15 percig. Akkor jó, ha a karamell megáll a habverőn.

3. Öntsük a forró karamellt egy sütőpapírral kibélelt, kb. 20 × 20 cm-es tűzálló tálba vagy tepsibe, és hűvös helyre téve hagyjuk megdermedni.

4. Végül éles késsel vágjuk közepes méretű szeletekre, és csomagoljuk be a karamellákat kis darabokra vágott sütőpapírba vagy celofánba.

Borítókép: Mindmegette

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek