Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 élelmiszer, amit soha ne vásárolj nagy tételben!

default user icon
MME
A koronavírus miatti lezárások idején még azok is előszeretettel vásároltak szinte mindent nagyobb mennyiségben, akik előtte egyébként nem voltak a betárazás hívei. Érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy mik azok a tételek, amiket nem szabad felhalmozni a spájzban, mert hamarabb jár le a szavatosságuk, mint gondolnánk.

Ugyan mindannyiunk számára kényelmesebb lenne csak belépni a spájzba – melynek tartalma egy kisebb bolt kínálatával vetekszik –, mint minden alkalommal elugrani vásárolni, amikor szükségünk van valamire, ám nem árt szem előtt tartani, hogy vannak olyan élelmiszerek, amikből nem érdemes egyszerre sokat megvenni. Mutatjuk, melyek ezek!

Fűszerek

Első pillantásra jó gondolatnak tűnhet feltankolni nagyobb mennyiséget a fűszerekből, mégsem ajánlatos így tenni, hiszen egy-egy csipetnél többet ritkán használunk belőlük sütés-főzés során. Így ezek a termékek hónapokat, sőt, akár éveket is tölthetnek a konyhánkban, ezalatt pedig bizony lejár a szavatosságuk. Bár valószínűleg így felhasználva sem betegítenének meg minket, az ízük azonban könnyen megváltozhat a hosszú tárolás során.

Barna rizs

Ugyan fehér testvére akár 5 évig is tárolható anélkül, hogy veszítene a minőségéből, a barna rizzsel nem árt óvatosnak lenni! A benne lévő sok természetes olaj miatt 6-8 hónap után elkezdhet avasodni.

Kávé

Bár a kávénak alapvetően nincs lejárati dátuma, bizonyos idő elteltével veszít ízintenzitásából és jellegzetes illatából. Száraz helyen tárolva a darált változat 5, az egész kávészemek 9 hónapig fogyaszthatók.

Lisztek

Fajtától függetlenül igaz: ha sokáig tároljuk a lisztet, megszívja magát nedvességgel, és használhatatlanná válik.Nagyon fontos, hogy száraz, hűvös helyen tartsuk a liszteket, tehát a tűzhely, mosogató környéke szóba sem jöhet. Megfelelő körülmények között a kukoricaliszt 1 évig, a teljes kiőrlésű liszt 6 hónapig, a fehér és a rizsliszt 8 hónapig áll el.

Sütőpor

A lisztekhez hasonlóan a sütőporra is igaz, hogy könnyen megszívja magát nedvességgel. Ha megfelelő körülmények között tároljuk, általában 6 hónapig felhasználható. Onnan tudhatjuk, hogy lejárt, hogy folyadékkal érintkezve nem pezseg, illetve kellemetlen szaga lesz.

Instant élesztő

Azt viszonylag sokan tudják, hogy a friss élesztő eltarthatósága hűtőszekrénybe téve is csupán 10-12 nap, azt viszont már kevesebben, hogy szárított társa sem használható fel a végtelenségig. Bontatlan csomagolás esetén – márkától függően – 6-18 hónapig eltartható száraz, sötét, hűvös helyen, felbontás után azonban 2 hét a maximális élettartama, ennek ellenére sok háziasszony hónapokig tárolja a kamrapolcon.

Ketchup, majonéz, mustár

Ezek a sokak által kedvelt ételízesítő szószok felbontás után meglehetősen gyorsan – 1 hónapon belül – romlásnak indulnak, ha a konyhapulton vagy a kamrában tároljuk őket. Éppen ezért nagyon fontos megjegyezni, hogy tegyük őket a hűtőszekrénybe, miután kinyitottuk a flakont, ezáltal néhány hónappal meghosszabíthatjuk a fogyaszthatóságukat.

Olajos magvak

Mint azt a nevük is mutatja, ezek a finom csemegék a bennük lévő olaj miatt kezdenek el viszonylag hamar, 6-8 hónap után avasodni, így nem érdemes több tíz kilót felhalmozni belőlük a spájzban.

Olajok

Az olajok szavatossága kb. 12 hónap, de például a szőlőmagolaj ennél hamarabb is megromolhat. Sütés-főzés során mindig legyünk körültekintőek: ha megváltozott a felhasználni kívánt olaj színe vagy illata, már ne dolgozzunk vele.

Tea

A kávéhoz hasonlóan a teafilterek, gyógyteák sem állnak el az idők végezetéig. Száraz helyen tárolva fél-egy évig marad friss és ízletes a teafű.

Ajánljuk még:

 


Ezek is érdekelhetnek