Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ettől az extra hozzávalótól még finomabb a cigánypecsenye

default user icon
MME
Azzal biztosan sokan egyetértünk, hogy a cigánypecsenye a hazai konyha közkedvelt étele, egyben pedig a magyaros sültek elengedhetetlen darabja. Így nem csoda, hogy minket is megihletett ez a finomság, ráadásul hoztunk hozzá egy extra hozzávalót is, amitől még finomabb lesz ez a fűszeres, szalonnával megspékelt frissensült.

A cigánypecsenye eredetét nézve több verziót is ismerünk. Az egyik az, hogy az alaprecept a vándorcigányoktól származik. Gasztronómiájukban a jóval több parázs fölött sütött húsra fektették a hangsúlyt, míg a magyar konyhában inkább a húsok főzése volt gyakori, mint ahogyan azt a pörköltekkel is tesszük. Elnevezése utalhat barna színére és füstös ízére, amit a parázs feletti sütésnek köszönhetünk.

Él egy olyan elmélet is a köztudatban, miszerint régen a pecsenye tetejére cigányszalonnát tettek. Ez egy olyan füstölt szalonnafajta, amit érése után legalább 3 centi vastag, 8-10 centi széles, 30-40 centi hosszú darabokban vérbe mártva megfüstöltek. Jellegzetes feketés vérfüstburkát is így kapta meg.

Megint másik elképzelés szerint a cigánypecsenye a szocializmus gyermeke. Akkoriban már igen népszerű volt ez a magyaros étel, hiszen gyorsan és előre elkészíthető, így hamar az iskolák és a munkahelyek menzáinak elengedhetetlen darabja lett. 

A cigánypecsenye sütése ma már inkább serpenyőben vagy sütőben történik sok-sok hagyma felhasználásával, amit mi most kibővítettünk azzal, hogy sütés előtt a szeletek egyik oldalát megkentük mustárral, aztán sóztuk, borsoztuk, és ezután helyeztük a serpenyőbe. Ez az elkészítési módszer persze csak egy lehetőség, de megéri kipróbálni, hiszen sokkal finomabbá teszi a húst az ennek a plusz hozzávalónak ilyen módon való felhasználása.

Hozzávalók:

  • 80 dkg sertéstarja
  • 20 dkg füstölt kenyérszalonna

A páchoz:

  • 1 fej fokhagyma
  • 2 tk. pirospaprika
  • bors
  • 3 dl étolaj

Az extra hozzávaló (opcionális):

  • 2 ek. mustár

A CIGÁNYPECSENYE PONTOS RECEPTJÉT ITT TALÁLOD >>> 

Elkészítés:

  1. A húst előkészítjük, ha nem szeletelt, akkor nagyjából 6-8 milliméteres szeleteket vágunk, ha vastagabb, egy klopfoló segítségével finoman megütögetjük, ez picit a rostokat is puhítja.
  2. A páchoz egy nagyobb keverőtálban, amiben a hússzeletek is elférnek, a fokhagymagerezdeket egy fokhagymanyomó segítségével átnyomjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, fűszerezzük borssal, felöntjük az olajjal, és az egészet jó alaposan összekeverjük. Sót nem rakunk bele, mert a só kivonja a húsból a nedvességet.
  3. A pácba fektetjük a hússzeleteket, és alaposan összeforgatjuk, hogy a szeletek minden részére jusson a fűszeres olajból. Úgy igazítjuk a hússzeleteket, hogy az olaj pont ellepje, ezután letakarjuk, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Ha gyorsan akarjuk elkészíteni, akkor minimum egy óráig pácoljuk, de ha igazán jót szeretnénk enni, akkor további 3-4 napig érleljük a húst. Ezalatt az idő alatt naponta mozgassuk, forgassuk át a szeleteket.
  4. A pácolás végeztével következhet a sütés. Elkészítjük a szalonnából a kakastaréjt, a szalonnát 4-5 milliméteres szeletekre vágjuk, a szeleteket bevágjuk 5-6 milliméterenként. Egy serpenyőt alacsony hőmérsékleten hevíteni kezdünk, erre rakjuk a szalonnaszeleteket, időnként forgatva 6-8 perc alatt zsírjára pirítjuk, közben a kakastaréj forma is kialakul.
  5. A szalonnát kivesszük a serpenyőből, tálalásig félretesszük, a visszamaradt zsiradékot a serpenyőben hagyjuk, és ezen megsütjük a hússzeleteket. A hússzeletek egyik oldalát sütés előtt sózzuk. A hőfokszabályzót közepesre állítjuk, és behelyezzük a szeleteket a serpenyőbe a sózott oldalukkal lefelé. Egyszerre annyi szeletet sütünk, ami kényelmesen elfér a serpenyőben. Oldalanként 3-4 percig sütjük. Fordításkor sózzuk a hús másik oldalát is (utána már nem kell forgatni a húst).
  6. Az extra verzió abban különbözik, hogy sütés előtt a szeletek egyik oldalát megkenjük mustárral, majd sózzuk, borsozzuk, és ezután helyezzük a serpenyőbe.
  7. Tálalás előtt a szalonnaszeletek tetejét pirospaprikába mártjuk, és a fűszeres kakastaréjt a hússzeletre rakjuk. Klasszikus körete a hasábburgonya vagy a vegyes köret, és nem maradhat el mellőle valamilyen savanyúság sem.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek