Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Megfejtették a jojódiéta okát: nem az akaraterő hiánya miatt szaladnak vissza a kilók

default user icon
MME
Előfordult veled, hogy megebédeltél, de még éhes maradtál? Vagy esetleg nem is érezted magad eltelve? Nos, akkor lehet, hogy a te gyomrod sem küldi a megfelelő jeleket az agyadnak.

A fogyókúrázók és diétázók körében jól ismert jelenség és probléma a jojóeffektus, ami röviden annyit takar, hogy a nagy nehezen leadott felesleg egy idő után visszakúszik az emberre. Sokan régóta kutatják ennek az okát, egy friss tanulmány pedig meglepő eredményre jutott, mely szerint a „hiba" a gyomor és az agy nem megfelelő összeköttetésében keresendő.

Sokaknak gondot okoz abbahagyni az evést, ugyanis egyszerűen nem érzik, hogy a gyomruk mikor telt meg. Az ő esetükben előfordulhat, hogy egy teljes menüsort elfogyasztanak, mégis azt érzik, hogy éhesek maradtak, hogy az éhségüket nem csillapították, így képtelenek leállni.

A Yale Egyetem kutatói által készített tanulmány szerint ennek az oka, hogy egyes embereknél meghibásodik a gyomor-agy üzenetküldő rendszere.

Az agy nem veszi „észre" a gyomor válaszát

Az amerikai Yale Egyetem tudósai 28 sovány és 30 elhízott embert vizsgáltak a tanulmány elkészítése során, és azt figyelték, hogyan reagál az alanyok agya a szervezetükbe juttatott glükózra és zsírra. Míg előbbi esetén mindkét csoportnál felszabadult a „boldogsághormon", azaz a dopamin, a zsír ezt már csak a sovány emberekben volt képes aktiválni. A szakértők szerint ez azt jelenti, hogy az elhízottak körében csökkent a tápanyag-érzékelés.

„Meg kell találnunk, hol van az a pont, amikor az agy kezdi elveszíteni a táplálékfelvétel szabályozására való képességét, és mi határozza meg ezt a váltást” – idézi a Mirror Mireille Serlie-t, a Yale orvosprofesszorát. 

A tompa agyi válasz lehet az oka a sikertelen súlymegtartásnak

A kutatás elhízott résztvevői az első vizsgálatok után 12 hetes súlycsökkentő programon vettek részt, és azokat, akik a testsúlyuk legalább 10%-át elveszítették, újra megvizsgálták. Az eredmények pedig meglepőek, ugyanis a fogyás semmit sem változtatott azon, hogy az agy hogyan reagál a bevitt táplálékra. Hiába csökkent tehát az emberek súlya, nem sikerült visszaállítani a gyomor-agy megfelelő üzenetátviteli kapcsolatát.

Ezek az eredmények nemcsak arra adnak magyarázatot, hogy egyesek miért maradnak az étkezés után is éhesek, hanem arra is rávilágít, hogy nem az akaraterő hiánya okozza azt, hogy egyesek sikertelenek a diétában és visszaszedik a már leadott kilókat.

A kutatók még tovább vizsgálják a tápanyag-érzékelés témakörét, ugyanis csak az hozhat változást, ha megtalálják, hol van az a pont, amikor gyengülni kezd az agy ezen funkciója.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek