Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Epres joghurttorta ribizlivel

MME MME
75 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • A gyömölcspüréhez:
  • 30 dkg friss, vagy fagyasztott eper
  • 2 ek cukor
  • 1 ek citromlé
  • Az alaphoz:
  • 20 dkg zabkeksz
  • 5 dkg aprószemű zabpehely
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • A joghurtos krémhez:
  • 8 lap (16 g) zselatin
  • 50 dkg görög joghurt
  • 20 dkg mascarpone
  • 5 dkg cukor
  • 1 tk vanília kivonat
  • 20 dkg habtejszín (35%-os)
  • A díszítéshez:
  • néhány szem friss ribizli
Allergének
  • Glutén
  • Tej

Elkészítés

  1. Az epres joghurttorta krémjéhez először a gyümölcspürét készítsük el. A friss gyümölcsöt mossuk, és szárítsuk meg, ha szükséges vágjuk kisebb darabokra, és tegyük egy kisebb fazékba. Ha fagyasztott gyümölcsöket használunk, akkor csak rakjuk őket a fazékba.
  2. Adjuk a cukrot és a citromlevet a gyümölcsökhöz és alacsony lángon forraljuk kb 3-4 percig, míg a gyümölcsök megpuhulnak.
  3. Vegyük le az edényt a tűzről és botmixerrel pürésítsük a bogyókat, míg egy sima mártást kapunk. Ha zavarnak bennünket az apró magok, szűrjük át a pürét egy apró lyukú szűrőn. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. A kekszalaphoz egy turmixgépben/aprítógépben törjük össze a zabkekszet. Ha nincs gépünk használjunk egy fagyasztózacskót és sodrófát a kekszek összetöréséhez.
  5. Adjuk a kekszmorzsához a zabpelyhet és az olvasztott vajat.
  6. Béleljünk ki egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát szilikonos sütőpapírral. Tegyük a vajas kekszmorzsa keveréket a forma aljába és alaposan nyomogassuk bele. Tegyük a formát hűtőbe, hogy megszilárduljon a kekszalap.
  7. A lapzselatinokat áztassuk jéghideg vízbe.
  8. A joghurtot, a mascarponét, a cukrot és a vaníliakivonatot öntsük egy nagy tálba és kézi robotgéppel alaposan keverjük el.
  9. Adjuk a joghurtos krémhez a gyümölcspüré ¾-ét és azzal is keverjük össze.
  10. A tejszínt verjük kemény habbá.
  11. A megpuhult zselatinlapokat nyomkodjuk ki, és egy tálkában melegítsük fel mikróban, vagy alacsony lángon, míg a zselatin felolvad, és folyóssá válik, de vigyázzunk, forralni nem szabad.
  12. Adjunk egy kevés joghurtos keveréket az olvasztott zselatinhoz, és keverjük el alaposan. Több részletben adjuk hozzá a többi joghurtos keveréket is és mindig alaposan keverjük ki, nehogy a zselatin csomós maradjon. Ez az eljárás a hőkiegyenlítés.
  13. Óvatosan forgassuk zselatinos joghurtkrémbe a felvert tejszínhabot.
  14. A tortaforma oldalát béleljük ki waxfóliával, vagy olyan szélességű sütőpapír csíkkal, mint a forma oldala.
  15. Öntsük a krémet a tortaformában lévő kekszrétegre.
  16. Adjuk hozzá a maradék 1/4 gyümölcspürét és egy fogpiszkálóval, vagy saslikpálcával forgassuk bele a krémbe, hogy szép márványos mintát kapjunk.
  17. A tortát legalább 4 órára, vagy egy egész éjszakára tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen.
  18. Ha a torta kidermedt, vegyük le forma oldalát, óvatosan húzzuk le a torta oldaláról a fóliát, vagy a sütőpapírt.
  19. Néhány szem friss ribizlivel díszítsük fel a tortát, és már tálalhatjuk is. 


    Nézd meg videón, hogyan készül az epres joghurttorta - sütés nélkül!



Ezek is érdekelhetnek