Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ennivaló karamellás kosárkák

Csipetnyi édes bűnbeesés, még inkább egy falatnyi finomság, ami megédesíti a téli hétvégét. Akár ilyen hangzatosan is lehetne jellemezni azt a karamellkrémes, tejszínhabbal koronázott apróságot, amely a legújabb fejlesztés nyomán született itt, Habliliom Könnyed Konyhájában.

Vannak, akik számára a tökéletes édesség csakis csokoládés lehet, míg mások a finom karamellre esküsznek.

Régóta foglalkoztatott a karamellkrémek különleges birodalma, de akárhány változatot próbáltam – a dolog természetéből fakadóan mindig túlságosan édesnek bizonyult a végeredmény. A karamell édes. Sőt, nagyon édes, hisz gyakorlatilag magas hő hatására átalakuló cukorról van szó – ami ráadásul igen ragacsossá tud válni. Rendkívül előnyős tulajdonsága azonban, hogy tejjel, tejszínnel, konyakkal vagy brandyvel – adagolástól függően igen sokféle állagú és édességű bevonattá vagy krémmé alakítható. A karamell egyik alapvető fűszere a vanília – mesés és egyszerű kombináció, de ha csipetnyi só is társul hozzá, egyszerűen lekörözhetetlen!

A sóval és vaníliával fűszerezett karamell jó ideje szerepelt már a repertoáron, most azonban olyan fordulatot vett a kísérletezés, amely egyfelől a Normandiából származó confiture de lait – ami lényegében egy sűrű, tejjel és cukorral készülő karamellkrém –, másfelől a félgömb alakú toffifee desszert újraértelmezése lett, kellemesen édes és krémes aprósütemény formájában.

Az általam készített confiture de lait, vagy egyszerűbben fogalmazva: karamellkrém, nem tejjel vagy sűrített tejjel, hanem kevés habtejszínnel és némi vaníliával kevert tengeri sóval nyerte el végső formáját. Hogy az intenzív ízek kellemes harmóniában érvényesüljenek, a kis süteményekre cukrozatlan tejszínből habrózsa is kerekedett. Már az első széria is említésre méltó reakciókat váltott ki a próbakósolókból, de a tökéletesített receptúra szerint készülteket már bátran ajánlom mindenkinek, aki kedveli a kellemes, mégis különleges desszerteket.

A sós karamella önmagában is különleges csemege, aki még nem kóstolta, ezzel a krémmel bátran kísérletezhet – nem fogja megbánni!

Karamellkrémes aprósütemény – habrózsákkal

Hozzávalók 18 db 4 cm átmérőjű süteményhez:
A tésztához:

15 dkg süteményliszt
5 dkg kukoricakeményítő
6 dkg porcukor
10 dkg hideg vaj
1 db nagyobb méretű tojás sárgája
1 evőkanál habtejszín
1 csipet só
A karamellkrémhez:
10 dkg kristálycukor
2 evőkanál meleg víz
2 dkg vaj
½ dl habtejszín
½ mokkáskanál vaníliával kevert tengeri só
A tetejére:
1,5 dl habtejszín

Elkészítés: A karamellkrémhez a cukrot és a vaníliás sót vízzel tapadásmentes lábosban, folyamatos keverés mellett melegíteni kezdem. A forrást követően 2-3 perc alatt aranyszínűre karamellizálom, majd félrehúzom a tűzhelyről. Hozzáadom a 2 dkg vajat, alaposan elkeverem, majd felöntöm a tejszínnel. Visszateszem a tűzhelyre, és addig keverem, míg újra forrni nem kezd, és tökéletesen el nem keverednek a hozzávalók. Ekkor félrehúzom, tálba öntöm – hűlni hagyom. Kb. 1½ dl lesz belőle.
A tojássárgáját egy kis edényben elkeverem a tejszínnel. A tésztához a lisztet és keményítőt tálba szórom, hozzáadom a cukrot, csipetnyi sót, majd apró kockákban a hideg vajat.  Gyors mozdulatokkal elmorzsolom, majd beledolgozom a tejszínnel kevert tojássárgáját – és összeállítom a tésztát. A tésztagombócot kissé ellapítom, frissen tartó fóliába csomagolva ½ órára pihenni küldöm a frizsiderbe.

Közben előkészítem az aprósütemény-sütő tepsit, ha valaki ilyennel nem rendelkezik, a muffinsütő is tökéletes lesz. A sütőt (légkeveréses) 175 fokra előmelegítem.
A pihentetett tésztát enyhén lisztezett munkafelületen nagyjából 2-3 mm vékonyra nyújtom, közepes méretű fánkszaggatóval 18 kört szúrok ki belőle. Kibélelem a tésztával a sütőformát, 6-8 perc alatt világosra sütöm.
Eddigre már a karamellkrém is langyosra hűlt. A tésztakosárkákat rácsra helyezem, néhány perc alatt lehűlnek. Minden tésztakosárkába töltök 1 teáskanálnyi krémet. Hűlni, szilárdulni hagyom kb. 1 órán át a konyhában.
1,5 dl habtejszínből kemény habot verek, amit csillagcsőrös habzsákba szedek, és minden aprósütemény tetejére kis rózsákat biggyesztek a habból.

Tálalásig hűtőszekrényben tárolom – másnap is nagyon ízletes, kellemesen krémes, különleges, mégis egyszerűen elkészíthető finomság.

Ebben az aprósüteményben a karamell krémes és izgalmas, a tejszínhab pedig nem egyszerűen a dekorációt szolgálja, hanem teljessé teszi az ízeket. Vigyázat, nehéz abbahagyni!

Ezek is érdekelhetnek