Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karamell, az olvasztott cukor csodája

default user icon
SB
Ó, mondhatnánk, hiszen csak olvasztott cukor. Pedig annyi fajtája van, hogy meg sem lehet számolni, készíthetünk belőle vajas vagy tejes édességeket, ebből készül a Dobos torta dobja, karamelles italokban, de akár köretekben is megállja a helyét.
Karamell történelem

A karamell valószínűleg a cukorsüveg (latinul Cannamella) szóból ered. Bár a cukrot már több ezer éve ismeri az emberiség, valószínűleg a 17. századi Amerikában készítettek először vajból és karamellizált cukorból apró édességeket, addig a finomított cukor túl drága és nehezen beszerezhető volt. A 19. században a répacukorgyártással teljesen átalakult cukoripar nagy volumenű termelése tette lehetővé, hogy a karamelles édességek terén is óriási változások kezdődjenek.

Hogyan készül a karamell?

Karamellkészítéshez a cukrot 130-170 fokra kell felmelegítenünk. A hő hatására a cukor elolvad, majd elveszíti víztartalmát, ezt a folyamatot hívjuk karamellizálódásnak.

Az élelmiszeriparban keményítőből és kukoricaszirupból állítják elő nagy mennyiségben a karamellt, és rengeteg olyan dologhoz használják, amiről nem is gondolnánk, hogy épp a karamelltől nyeri el sötét színét. Több sörfajta, barnakenyér, felvágott, de whiskey és bor is tartalmazhat karamellt.

Mire használhatjuk?

A karamell nemcsak édességekben nagyon finom. Kitűnő és különleges vendégváró is lehet a juharszirupból készített karamellizált répa. Az édes ízek kedvelői csirkét is megbolondíthatnak karamellszósszal. Karácsonykor érdemes kipróbálni ezt a dán receptet, mely különösen finom párolt lilahagymával a karamellás krumpli mellé. Libamájhoz is illenek az édeskés ízek, akár karamellizált dió is jól harmonizál vele.
Kóstoltátok már a hagymalekvárt? Érdemes! Ehhez is karamellizált barnacukor kell.

A karamell természetesen az édességeknél, desszerteknél játszik fontosabb szerepet Karamelltorta, -fagylalt, -likőr, -szósz, -mártás készülhet vele, vagy használhatjuk tortadíszítésre is.

Franciországban nagy hagyománya van a vajkaramellának, a Bretagne-i régióban az extra minőségű vajból különleges karamellt készítenek. Tőlük ered a híres creme brulee is, mely nem más, mint egy karamellás, tojásos édesség. Fahéjas változatban is nagyon kedvelt és finom. Megvan a lengyel krowka? Még ma is kapható és sokan szeretjük. Óvodai ízélményeket idézhet a karamellás tejde érdemes megkóstolni a cikkünk végén található karamell likőrt is.

Érdekességek

Elsőre talán furcsa, de nagyon különleges és finom a sós karamell. A só olyan fantasztikus árnyalatot ad a karamellnek, amitől az sokkal karakteresebb, határozottabb ízt kap.

A cukrásziskolákban külön tananyag a karamellből készíthető dekorációk sora. A megfelelően előkészített karamell színezhető, formázható, lehet az üveghez hasonlóan fújni, szálasítani is, ebből készül a karamell háló is.

Karamellfagyi

Hozzávalók:
3 tojássárgája
16 dkg cukor
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
vanília (kb. 5 cm-es darab) vagy vanília kivonat
2-3 csipet só (tengeri vagy sóvirág)

Elkészítés: A cukrot fél dl vízzel feltesszük forrni, kiforraljuk a szirupból a vizet, hagyjuk, hogy karamellizálódjon. Mikor már szép középbarna, ráöntjük a tejet. Vigyázni kell a felcsapódó gőzzel! A vaníliát felhasítjuk, kikaparjuk belőle a magokat, és a karamellás tejbe tesszük. Tovább melegítjük, amíg a karamell feloldódik. Kb. 70 fokosra hagyjuk hűlni. Folytonos keverés mellett a tojássárgákra öntjük, visszatesszük a tűzre, és kevergetve sűrűsödésig főzzük. Beletesszük a sót, hagyjuk kihűlni. Ha már kihűlt, a tejszínből nem túl kemény habot verünk, és a karamelles alapba forgatjuk. 2-3 órát hűtjük, majd a fagyigépben elkészítjük.

Sós vajkaramella

Hozzávalók kb. 60-70 darabhoz:
15 dkg kristálycukor
15 dkg szirup (Golden syrup, vagy kukoricaszirup)
10 dkg jó minőségű sós vaj (ill. normál vaj + 1kávéskanál só)

Elkészítés: Egy (kb. 16x22 cm-es) tepsit vagy jénait kibélelünk sütőpapírral, és picit beolajozzuk. A cukrot és a szirupot egy lábasba tesszük, és alacsony fokozaton keverés nélkül teljesen összeolvasztjuk. Amikor a karamell sötétarany, levesszük a főzőlapról, és kis adagonként hozzákeverjük a vajat. Gyorsan összedolgozzuk, mert ekkor már hirtelen kezd el sűrűsödni. A masszát a tepsibe öntjük, egyenletesen elsimítjuk. Kihűtjük, majd lefedve néhány órára, vagy akár egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Szeletelés előtt 30 percig szobahőmérsékleten tartjuk. Éles késsel 2x2cm-es kockákat vágunk belőle, amelyeket vagy üvegedényben tárolunk, vagy egyesével papírba csomagolunk. Desszertek, fagyik tetejére is lehet morzsolni, vagy tejszínben felolvasztani karamellmártáshoz.

Karamell likőr

Hozzávalók:
3 dl whisky
3 dl tejszín
8 evőkanál cukor
0,5 dl kávé
csipet fahéj
1 vaníliarúd belseje

Elkészítés: Egy edénybe öntjük a cukrot és két evőkanál vizet, elkezdjük melegíteni. Ha szépen elolvadt, hozzáöntjük a tejszínt, és tovább melegítjük, míg teljesen egynemű nem lesz. Hozzáadjuk a kávét, a fahéjat és a vaníliát is. Lehűtjük, majd összeöntjük a whiskey-vel.

Ezek is érdekelhetnek

Friss