Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Te is küzdesz a pluszkilókkal? Rengeteg dolog állhat az elhízás hátterében!

A testtömegindex alapján az elhízásnak két fajtáját különböztetjük meg: a 30 és 40 közötti BMI tartományt nevezzük elhízásnak, a 40 feletti testtömegindex-értékeket pedig súlyos vagy extrém mértékű elhízásnak hívjuk, amely már komoly egészségügyi kockázattal is járhat.

Az elhízás egy krónikus betegség, bár a testünkön található zsír önmagában nem kóros, de amikor túl sok zsírszövet halmozódik fel, akkor az már szervezetünk működését is megváltoztathatja, és számos megbetegedéshez vezethet. Néhány ilyen megbetegedés egyszerűen abból adódik, hogy számszerűleg nagyobb terhelést kap a szervezetünk: például nagyobb a nyomás a csontozatunkon és az ízületeink is nagyobb súlyt cipelnek.

Más betegségek inkább a vérünkben végbemenő kémiai jellegű változásokból adódnak, melyek megnövelik a cukorbetegség, a szívbetegség vagy a stroke kialakulásának esélyét. Ezen felül vannak az elhízásnak még olyan hatásmechanizmusai is, amelyeket nem lát még teljesen át az orvostudomány sem: például bizonyos rákfajták gyakrabban alakulnak ki a túlsúlyos egyéneknél, illetve általánosságban véve a túlsúlyos betegek rövidebb ideig élnek.

Hogy alakul ki az elhízás?

Egyszerűnek tűnik a kérdés, hiszen elsősorban amiatt hízunk, hogy testünk több kalóriát kap, mint amennyire szüksége van. De más okok is közrejátszanak: genetikai háttér, hormonális betegségek, társadalmi, nemzeti, helyi vagy családon belüli rossz szokások, hagyományok, de szerencsére ezek egy része befolyásolható orvosi segítséggel és tudatos odafigyeléssel.

Magasabb kalóriafogyasztáshoz vezető „csapdák”:

  • Feldolgozott élelmiszerek

Azok a családok, baráti közösségek, ahol gyakran fogyasztanak gyorséttermi ételeket könnyen, túl sok kalóriát visznek be szervezetükbe. Ezek az ételek sok cukrot és zsírt, illetve kevés rostot tartalmaznak, emiatt elfogyasztásuk után továbbra is éhesnek érzed magad. Néha ezek a fajta ételek könnyebben elérhetőek, mint az egészséges táplálékok. Amerikában például a lakosság 40%-a számára több mint egy mérföldnyi távolságra található csak olyan bolt, ahol egészséges, teljes értékű élelmiszerek is beszerezhetőek.

  • Cukor, cukor és még több cukor

Az élelmiszeripart nem arra találták ki, hogy tekintettel legyen az egészségünkre. A legfőbb cél az, hogy olyan finom ételeket készítsenek, melyek annyira jó ízűek, hogy legközelebb is megvedd őket. Főként a cukros üdítőitalok károsak, amelyekben sok kalória van és nulla tápérték. De már az alapélelmiszerek is rengeteg cukrot tartalmazhatnak, ezért sokan már eleve ezeket az édesebb ízeket keresik.

  • Reklámok

A reklámokban általában cukrozott és feldolgozott ételekhez, italokhoz próbálnak kedvet csinálni, melyekre a legkevésbé van szüksége a szervezetednek. De amiatt, mert gyakran „jönnek szembe veled”, úgy tűnik, mintha életed természetes és normális részei lennének, pedig teljesen szükségtelen és egészségtelen élelmiszerek.

  • Lelki tényezők

Unalom, magány, szorongás és depresszió mind gyakori jelenségek modern társadalmunkban. Ezek az érzések arra sarkallnak, hogy örömet adó ételeket egyél. Általában üres kalóriákat tartalmazó ennivalókat. Az evéssel történő önvigasztalás egy ösztönös emberi reakció, de egy kis tudatossággal más önnyugtató eszközöket is találhatsz, amelyekkel helyettesítheted ezt a rossz szokást.

  • Hormonok

Éhségünket és jóllakottságérzésünket is hormonok szabályozzák. Ezeknek a hormonoknak a termelődését olyan tényezők befolyásolják, mint a stressz, az alváshiány vagy ritkább esetben a genetika. Ha a hormonháztartásod felborul, olyankor is késztetést érezhetsz arra, hogy egyél amikor már nincs szükséged plusz kalóriákra, mert egyszerűen nem érzed, hogy mikor laktál jól.

  • Gyógyszerek

Egyes gyógyszerek, melyeket például depresszió ellen vagy a cukorbetegség szabályozására írnak fel, hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz, de ugyanilyen hatása lehet a szteroidoknak vagy a béta blokkolóknak is.

Egyéb tényezők, melyek befolyásolhatják, hogy mennyi kalóriát fogyasztasz

  • Képernyők dominanciája

Egyre több minden zajlik az online térben, például a társasági életed egy része, a vásárlásaid, a munkád, de a szabadidőt is gyakra tölti ki a filmnézés vagy más passzív kikapcsolódás.

  • Munka

Egyre többen végzünk ülő munkát, ami napunk nagy részét tölti ki, pedig az aktív mozgás is fontos.

  • Fáradtság

Az ülő életmód egyfajta lavinát indíthat el, hiszen minél tovább ülsz, annál elcsigázottabb és motiválatlanabb leszel. Elmerevíti a estet, rossz közérzeted lesz tőle, ami elveheti a kedvedet még a testmozgástól is. Az ülésen kívül a stressz is okozhat fáradtságot.

  • Gyermeknevelési szokások

Gyermekeink sokkal kevesebb időt töltenek a szabadban mint a korábbi generációk, napjuk nagy részében zárt helyeken vannak és ez nem elégíti ki mozgásigényüket. Ez részben a mai gyerekek túlféltéséből adódik: a szülők nagy része úgy gondolja, hogy nem biztonságos egyedül játszaniuk az utcán. Kevés a közösségi szabadtéri mozgási lehetőség és sokan a TV elé ültetik a gyereket ahelyett, hogy kiengednék őket szaladgálni az udvarra vagy a parkba.

Az elhízás megelőzése és kezelése

A túlsúlyos állapotot nemcsak a testtömegindex kiszámításával lehet felmérni, de az orvos segítségét is érdemes kikérni, hiszen így könnyebb feltárni a túlsúly hátterében megbúvó okokat. És hogy mit lehet tenni?

  • Étrendi változtatások

Sokakat egyéni étrenddel támogatnak a fogyásban, sokszor elég az adagokat vagy az étkezések közötti nasik mennyiségét csökkenteni, más esetekben inkább az ételek típusán érdemes változtatni.

  • Testmozgás

Mindenki tudja, hogy milyen fontos a testmozgás, de nem mindenki tartja szem előtt, hogy nem csak az izzasztó edzőtermi tornával lehet lefogyni. A séta az egyik leghatékonyabb mozgásforma erre és nagyobb túlsúllyal is könnyen teljesíthető. Az orvosi ajánlások szerint kezdetben már napi 30 perc is elegendő lehet.

  • Viselkedésterápiák

A viselkedés és kognitív terápiák segíthetnek gondolkodásmódod megváltoztatásában és érzelmeid kezelésében.

  • Gyógyszerek

Bár nem várhatunk csodát önmagában egy gyógyszertől, de van, akinek sokat segíthet egy étvágycsökkentő tabletta, hogy az egyéb téren tett erőfeszítéseik is sikeresebbek lehessenek. A gyógyszeres terápiát kizárólag orvosi ajánlás alapján kezdjük el.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek

Friss