Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezek a legjobb italok edzés után – spoiler: nem a víz!

default user icon
MME
Az egészséges életmód része a fizikai aktivitás, és ez bármilyen testmozgás lehet. Ami viszont minden esetben fontos, hogy pótoljuk az edzés során elveszített, a szervezet számára fontos anyagokat. Eláruljuk, mik ezek és miből nyerhetjük vissza őket.

Egy kiadós edzés alatt valószínűleg jelentős mértékben izzadunk, ami a zsírégetés és a szervezet méregtelenítésének szempontjából remek hír. Egyúttal azonban sok fontos ásványi anyagot, úgynevezett elektrolitokat veszítünk. Utánajártunk, hogy mik is ezek pontosan, miért fontosak és hogyan lehet pótolni őket. Annyit már most elárulunk, hogy nem mindig elég csak vízzel hidratálni.  

A szervezet fontosabb elektrolitjai

A szervezet számára legfontosabb elektrolitok a nátrium, kalcium, kalium, magnézium, klorid és foszfor. Ezek biztosítják a sejtjeink megfelelő hidratáltságát, továbbá fontos szerepük van például a szív- és agyműködésben, valamint a normál izomfunkciók fenntartásában. Az ásványi anyagok mennyiségének nagymértékű lecsökkenése a szervezetben olyan tünetekkel járhat, mint a fejfájás, a hányinger, az általános fáradtságérzet, a koncetrációs képesség mérséklődése, az izomgörcsök és az izomfáradtság érzete. Egyértelmű tehát, hogy figyelnünk kell az elektorlitok egyensúlyának fenntartására.

Mi történik, amikor sportolunk?

Érezted már, hogy az arcodon lecsorgó verejték sós ízű? Egy igazán megerőltető edzés alatt, mondjuk egy hosszabb táv lefutásakor, sok ásványi anyagot izzadunk ki. A sós ízért a nátrium a felelős, legnagyobb arányban ez távozik a szervezetből. Az izzadás persze nem káros az egészségünkre, sőt, épp azt szolgálja. A mozgás során az izmok nagy energiát haszálnak fel, hőt termelnek, és a testünk elkezd felmelegedni. A verejtékezés a test lehűtésében segít. Ezenkívül rajta keresztül számos méreganyag távozik a szervezetből, és még az endorfintermelődést is előremozdítja. Sajnos azonban nemcsak a méreganyagokból veszítünk, hanem az ásványi anyagokból is. Ezért ha rendszeresen végzünk kimerítő, izzasztó sporttevékenységet, akkor bizony figyelnünk kell a pótlásukra. 

Szerencsére van egy jó hírünk!

Először is fontos leszögeznünk, hogy a futópadon végzett félórányi kocogás után nem kell az edzőtermi recepcióra rohannod izotóniás italért. Egy maratoni táv után már sokkal inkább. A hétköznapokban a lényeg az elektrolitok egyensúlyi arányának biztosítása. Ez pedig egy egészséges étrenddel elérhető. A leveles zöldek, az édesburgonya, a banán, az áfonya, a tej, a natúr joghurt, az olajos magvak, a hüvelyesek és néhány gabonaféle is bővelkedik ásványi anyagokban. Persze edzés után nem mindig van kéznél egy adag kelkáposzta-főzelék, olyankor gyorsabb és egyszerűbb megoldásra van szükség, valamilyen folyadékra. Ehhez is adunk pár tippet:

  • A tej gazdag kalciumban és káliumban. 
  • A kókuszvízzel a káliumot, a magnéziumot, a kalciumot és a nátriumot is pótolhajuk.
  • A narancs káliumban bővelkedik, persze nem a cukrozott narancslé formájában érdemes fogyasztani, hanem például smoothie-ként.
  • A szójaitalok remek forrásai a magnéziumnak és a káiumnak.
  • A paradicsomlé szuper nátriumforrás lehet.
  • A meggylével nemcsak ásványi anyagokat pórolhatunk, de az izmok regenerációját is segítjük.

 

Az elektrolitpótlás jolly jokere: az uborkalé 

Elsőre eléggé furcsán hangzik, de jobban belegondolva logikus. A szervezetünk egyik legfontosabb ásványi anyaga a nátrium. Kiderült, hogy ez az az elektrolit, amit a legnagyobb mértékben veszítünk el sportolás közben. Az uborkalé pedig éppen ebben bővelkedik: 100 g lé akár 300 mg-nál is több nátriumot tartalmazhat. Emellett kálium- és magnéziumtartalma sem elhanyagolható. Az erjedési folyamatok során probiotikus baktériumok is keletkezhetnek, melyek szintén jó hatással vannak a szervezet működésére. A szakértők azonban mértékletességre is intenek, hiszen a túlzott sófogyasztás negatív következményekkel járhat. Valószínűleg az a legjobb, ha nem a boltban kapható, inkább az otthon eltett uborka levéből szürcsölgetünk egy keveset, ha szükségét érezzük. Van is egy tuti receptünk!

Az üvegben eltett uborka hozzávalói:

  • kb. 250 ml víz
  • kb. 60 ml ecet (almaecet, rizsecet vagy fehérborecet is lehet)
  • 2 tk cukor (elhagyható)
  • 2 tk só
  • 240 g kígyóuborka felszeletelve
  • 1 db vöröshagyma (vagy 1 csokor újhagyma) felaprítva
  • ízlés szerint fűszerek (pl. mustármag, koriandermag)

Egy nagy tálban elkeverjük a vízben az ecetet, majd feloldjuk benne a cukrot (ha használunk) és a sót. Ehhez adjuk a felkarikázott uborkát, valamint a felaprított hagymát. Ízlés szerint tovább fűszerezhetjük. Az egészet alaposan megtiszított befőttesüvegbe öntjük, és legalább egy éjszakán át pihentetjük hűtőben. Minél tovább áll, annál jobban összeérnek az ízek. 

Az uborka elfogyasztása után maradt lét pedig elkortyolgathatjuk a kimerítő edzések után. 

(Források: medlineplus, MNT, healthline, HealthEessentials, health, BTM

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss