Nem is találhatsz jobb napindítót egy finom, egészséges sütinél. A répatortakeksz pont ilyen! Az alma, a sárgarépa és a diófélék rostban, zsírokban és fehérjékben gazdag alapanyagok, amelyek megfelelő energiát biztosítanak egész délelőttre.
Mérőedényként egy 2,5 dl-es bögrét használj. A receptből egy nagy adag sütemény készül, de fagyasztóban sokáig eláll: egy rohanós reggelen nem kell mást tenned, mint elővenni és mikróban vagy sütőben felmelegíteni. Egy csésze zöld teával tökéletes!
Hozzávalók:
- 2 csésze finomra reszelt hámozott sárgarépa
- 1 csésze reszelt, hámozott alma
- ¾ csésze juharszirup
- ½ csésze mandulavaj
- ½ csésze őrölt lenmag
- ½ csésze víz
- ½ csésze kókuszolaj
- 2 tk. vanília kivonat
- 2 csésze nagy szemű zab
- 1 csésze teljes kiőrlésű liszt
- 1 csésze kókuszreszelék
- 1 csésze mazsola
- 1 csésze apróra vágott dió
- ½ csésze kendermag
- 2 tk. fahéj
- 1 tk. őrölt szegfűbors
- 1 tk. sütőpor
- ¼ tk. szerecsendió
- ¼ tk. só
Elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra. 2 nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
- Összekeverjük a sárgarépát, az almát, a juharszirupot, a mandulavajat, a lenmagot, a vizet, az olvasztott kókuszzsírt és a vaníliát.
- Egy másik tálban elkeverjük a zabot, a teljes kiőrlésű lisztet, a kókuszreszeléket, a mazsolát, a diót, a kendermagot, a fahéjat, a szegfűborsot, a sütőport, a szerecsendiót és a sót.
- A sárgarépás keveréket a zabos keverékhez öntjük, és egy kanállal jól elkeverjük.
- Egy evőkanállal vagy egy fagylaltos kanállal kb. 25 halmot kanalazunk a sütőlapokra egymástól kb. 2,5 cm távolságra. A gombócokat az ujjunkkal 1 centisre lapítjuk.
- Kb. 18 perc alatt aranysárgára sütjük a kekszeket.
- A kész kekszeket rácsra tesszük, és ha kihűlt, bedobozoljuk. Hűtőben 1 hétig, fagyasztóban 1 hónapig tárolható.
(Borítókép: Shutterstock)
Ajánljuk még:
NEM CSAK ZABKÁSA LEHET BELŐLE! 6 TIPP ZABOS REGGELIKHEZ>>>