Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Duplán sajtos ropogós

5/5
> 90 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 35 dkg finomliszt
  • 10 dkg grahamliszt (ennek híján a finomliszt adagja 45 dkg)
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg reszelt sajt (pl. Edami)
  • 2-3 kávéskanál só (vegyük figyelembe a sajt sótartalmát!)
  • 1 kis pohár (1,75-2 dl) tejföl
  • A kenéshez, illetve a szóráshoz:
  • 1 elkavart tojásfehérje
  • 5-10 dkg reszelt sajt (legjobb a füstölt sajt)
  • esetleg kevés só

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet a puha margarinnal, a reszelt sajttal, a sóval, majd a tejföllel jól összegyúrom, sima felületű cipót formázok belőle, és legalább 1 órára hűtőbe teszem (de akár egy éjszakát is ott tölthet).

A hűtött tésztából gyúródeszkán félujjnyi vastagságú (kb. 4 mm), hosszú téglalapot nyújtok, az ívesen maradt részeit késsel levágom (ezeket később összegyúrom és újra kinyújtom), majd a szabályos téglalap-tészta tetejét villával elkavart tojásfehérjével megkenem. Aki sósan szereti, most szórjon rá (csak ne sokat). Legfelülre reszelt sajt jön, amelyet egyenletesen terítsünk el a tésztán, s egy picit nyomkodjuk is rá (a sajtból maradjon a további tésztalapokra!).
Az így elkészített „ropielőzményből” derelyemetszővel vagy éles késsel nem túl széles (legfeljebb 1 cm-es), hosszú csíkokat vágunk, melyeket 10-15 cm-es darabokra szelünk.

A csíkokat a végeiknél fogva, két kézzel, óvatosan átemeljük a tepsibe (fél centit hagyjunk köztük), végül toljuk a 200 fokra előmelegített sütő középső rácsára. A kimaradt csíkokat, illetve a levágott, újra összegyúrt tésztadarabokat tegyük hűtőbe a tepsi felszabadulásáig.

A ropikat akkor vehetjük ki a sütőből, ha a tetejük szép pirosra sült (15-30 perc). Vigyázzunk, hogy az alja se égjen meg.

Megjegyzés

Reszelt sajt helyett darálatlan mákot, szezám- vagy köménymagot is szórhatunk rá.

A receptről érdekességeket és fotókat Pistuc blogjában találsz!
- pistuc

Ezek is érdekelhetnek

Friss