Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szakállt növeszt és puskapornak is jó - mi az? Hát persze, hogy a dinnye!

default user icon
MME
Rengeteg érdekes hiedelem fűződik a nyár egyik kedvenc finomságához, a dinnyéhez. Lássuk, melyik igaz, és melyik csupán "városi legenda"!

Lőrinc belepisil

A dinnyeszezon a népi hiedelem szerint szeptember 5-ig, vagyis Lőrinc napjáig tart, ugyanis utána a zöldség ízetlenné válik, mert „Szent Lőrinc a névnapján belepisil”. Ez természetesen nem igaz, ugyanis ma már akár egész szeptemberben kapunk a zamatos és lédús dinnyéből.

 

A mag kicsírázik a hasunkban

A dinnyeevési szokások általában két táborra osztják az emberek: maggal vagy mag nélkül? A legtöbben az utóbbit tartják helyesnek, mert kiskorukban így mutatták nekik. Ez azért lehet, mert régen azt gondolták, hogy a mag vakbélgyulladást okozhat, vagy rosszabb esetben akár ki is nőhet a hasunkban - valójában azonban nem okoz ekkora galibát. 

Tényleg kopogtatni kell?

A dinnyés pult előtt az látjuk, hogy mindenki kopogtatja a dinnyét, és hallgatja hogyan kong. Sokan nem tudják, hogy mit is kéne hallani, ezért most eláruljuk: kongó, visszhangozó hangot. Ha ez nincs, akkor valószínű, hogy a gyümölcs még éretlen. A kopogtatás nem garancia, de tényleg sokszor beválik.

Keresd a sárga foltot!

Nemcsak a kongás lehet döntő, hanem a sárga foltok is. Amíg más gyümölcsöknél vagy zöldségeknél a sárga folt legtöbbször a rohadást jelzi, addig a dinnyénél pont, hogy az ilyeneket kell keresni! A sárga folt arról árulkodik, hogy sokat volt a földön, későn szedték le, így általában ezek a legédesebb és legérettebb darabok.

őshazája görögország

A görögdinnye elnevezésből arra asszociálunk, hogy Görögországból való, ez viszont egy téves gondolat. Valójában Afrikából származik, angolul például „vízdinnye”. Nálunk a gurul és gördül szó alakult át göröggé, tehát igazából kerek formája miatt kapta a nevét.

dinnyével álmodtál? gazdag leszel!

Ha egy fiatal lány dinnyével álmodik, akkor az azt jelenti, hogy egy jómódú, külföldi férfival köti össze majd az életét és sok gyermekük lesz. Mikor egy súlyosan betegeskedő vizionálja ezt a finomságot, akkor az arra utal, hogy nemsokára meggyógyul.

Puskaport készítettek belőle

Régen az arabok és egyiptomiak megpörkölték a gyümölcsöt, majd szétzúzták és puskaport, kanócot, illetve gyújtózsinórt csináltak belőle. Míg a kínaiak számára kiváló gyógyszeralapot jelentett.

 

Akkorák lesznek, mint a dézsa

Amerika egyes vidékein úgy tartják, hogy amikor elvetjük a dinnyemagokat, hálóruhát kell viselni, hogy ne támadják meg a friss termést a rovarok. A babona szerint, ha mosódézsában visszük a vetőmagokat a veteményeshez, akkor akkorára nőnek, mint a dézsa.

Fantasztikus szakállnövesztő!

A marokkói fiúk már kiskoruktól kezdve dinnyével dörzsölik az arcukat, mert az ottaniak úgy vélik, hogy ettől sokkal hamarabb kinő az arcszőrzetük, ráadásul sokkal erősebb is lesz.

A pokolra kerülhetünk?

A babona szerint több okból sem tanácsos a dinnyére tejet inni. Aki elköveti ezt a hibát, az a halált kockáztatja, ráadásul a pokol tüzére is kerülhet.

meg ne számold!

A földön fekvő gyümölcsöket sem javasolt megszámolni, mert akkor idő előtt lehullanak az indáról, és éretlenek maradnak.

 (Forrás: Fanny magazin)

Ezek is érdekelhetnek

Friss