Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csokimázas diótorta

120 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 4 tojás
  • 10 evőkanál! + 4 teáskanál! langyos víz
  • 30 dkg cukor
  • 10 dkg őrölt dió
  • 20 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • A krémhez:
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2,5 dl tej
  • 2 evőkanál liszt
  • 20 dkg durvára őrölt dió
  • 3 cl rum
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 narancs reszelt héja
  • Valamint:
  • kb. 2 evőkanál sárgabarack- vagy meggylekvár
  • 10 dkg étcsokoládé + 0,5 dl tejszín + 1 evőkanál olaj
  • 5 dkg fehér csokoládé + 1 teáskanál olaj

Elkészítés

Elkészítés: A diót száraz serpenyőben lassan illatosra pirítjuk, ledaráljuk.

A 4 tojás sárgáját 30 dkg cukorral, 2 evőkanál vízzel jól elkeverjük, majd folyamatosan hozzákeverjük a 8 evőkanál vizet, és habosra! keverjük. Belekeverjük az őrölt diót, a 20 dkg sütőporral elkevert lisztet. A 4 tojásfehérjét a vízzel, csipet sóval kemény habbá verjük, és beledolgozzuk a tojássárgába.

A tésztát sütőpapírral - az oldalán is - bélelt 26 cm-es kapcsos formában sütjük 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig (tűpróba!).

2,5 dl tejet, 2 evőkanál liszttel összefőzünk, hozzáadjuk a diót. A tűzről lehúzva ízesítjük rummal, narancshéjjal, fahéjjal, kihűtjük. A vajat habosra keverjük a cukrokkal, a kihűlt diós krémbe keverjük.

A tésztát vízszintesen 3 részre vágjuk. Az első és második lapot megkenjük a fele-fele diós krémmel, a 3. fedőlapot megkenjük vékonyan lekvárral, hűvös helyen pihentetjük, ameddig a csokimázat elkészítjük.

Az étcsokit gőz felett a vajjal felolvasztjuk, a tejszínnel simára keverjük, az olajat elkeverjük benne. A fehér csokival ugyanígy járunk el. (Én egyszerre csináltam két edényben, mert hamar köt.)

A torta tetejére kenjük az étcsokit, a fehércsokit, igen csöppnyire kivágott nylon zacskó végéből kinyomva, vékony sugárban a torta közepétől indulva, kör-körös csiga-mozdulatokkal kb. 1,5 cm-ként körözve csurgatjuk a torta felszínére, majd fogpiszkálóval, előbb középről a torta széle felé, utána a közbenső szeleteket a torta szélétől közép felé a felszínt fogpiszkálóval behúzzuk.

Fél diódarabokkal díszítjük, 1-2 órát hűvös helyen pihentetjük tálalás előtt.

Megjegyzés

Díszíthetjük egyszerűbben is, pl. őrölt dióval, tejszínnel, diószemekkel. Ki szerettem volna próbálni a csíkozást, de még gyakorolnom kell. - gaby53

Ezek is érdekelhetnek

Friss