Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Durván jó süti hétköznapokra: csilivel megbolondított csokis kuglóf egyszerűen és gyorsan

default user icon
MME
Bár az igazi kuglóf kelt tésztából készül, azokat a kevert tésztás édességeket is így nevezzük, amelyek kuglófsütő formában sülnek. Ezeket gyorsan elkészíthetjük, az ízesítésnek pedig szinte csak a fantáziánk szab határt. Most egy izgalmas párosítást mutatunk: a csilis-csokis kuglófot egy hétköznap este is összedobhatod, a fűszeres íz pedig garantáltan lenyűgöz mindenkit!

A kuglóf pontos eredete nem ismert, de az biztos, hogy a 17. századtól említik a szakácskönyvek. Ekkor még csak élesztős tésztából készülhetett a kávézások és teázások kedvelt desszertje, szigorúan cserépedényben sütve. Mára a könnyebb tésztájú, sütőporos receptek az igazán népszerűek, amelyeket kerámia, fém vagy szilikon formában készítünk. 

A csili és csoki párosítása izgalmas, a végeredmény pedig bomba siker kicsik és nagyok körében is.

Hozzávalók a csilis-csokis kuglófhoz:

A tésztához: 

  • 3 dl tejszín 
  • 15 dkg puha vaj 
  • 8 dkg holland kakaó 
  • 20 dkg cukor 
  • 30 dkg liszt 
  • só 
  • 1 csipet csili 
  • 1 csomag sütőpor 
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • 10 dkg sütésálló fehércsoki-csepp 
  • 10 dkg sütésálló étcsokicsepp 
  • 3 tojás  
  • 4 púpos evőkanál csokis mogyorókrém 
  • vaj és liszt a forma előkészítéséhez 

A tetejére: 

  • 15 dkg étcsokoládé 

 Elkészítése:

  1. Gőz felett felforrósítjuk a tejszínt, kevergetve összeolvasztjuk a vajjal, a cukorral és a kakaóval. Levesszük a tűzről, hagyjuk egy kicsit hűlni. Beledolgozzuk a mogyorókrémet.
  2. Összekeverjük a lisztet a sütőporral, a csipetnyi őrölt csilivel, a vaníliás cukorral és a kétféle csokicseppel.
  3. A langyos vajas-kakaós keverékbe egyesével beledolgozzuk az egész tojásokat, végül hozzávegyítjük a lisztes keveréket. Kivajazott-kilisztezett kuglófformába öntjük (egy nagyobba vagy két kisebbe). 180 fokos sütőben bő félórán át sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
  4. A formában hagyjuk félig kihűlni, majd rácsra borítjuk. Ha már teljesen hideg, gőz felett megolvasztjuk a darabokra tört csokit (lazíthatjuk egy kis vajjal vagy tejszínnel), és a süteményre öntjük. 

(Borítókép: Vidék íze magazin)

Ezek is érdekelhetnek

Friss