A kuglóf pontos eredete nem ismert, de az biztos, hogy a 17. századtól említik a szakácskönyvek. Ekkor még csak élesztős tésztából készülhetett a kávézások és teázások kedvelt desszertje, szigorúan cserépedényben sütve. Mára a könnyebb tésztájú, sütőporos receptek az igazán népszerűek, amelyeket kerámia, fém vagy szilikon formában készítünk.
A csili és csoki párosítása izgalmas, a végeredmény pedig bomba siker kicsik és nagyok körében is.
Hozzávalók a csilis-csokis kuglófhoz:
A tésztához:
- 3 dl tejszín
- 15 dkg puha vaj
- 8 dkg holland kakaó
- 20 dkg cukor
- 30 dkg liszt
- só
- 1 csipet csili
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg sütésálló fehércsoki-csepp
- 10 dkg sütésálló étcsokicsepp
- 3 tojás
- 4 púpos evőkanál csokis mogyorókrém
- vaj és liszt a forma előkészítéséhez
A tetejére:
- 15 dkg étcsokoládé
Elkészítése:
- Gőz felett felforrósítjuk a tejszínt, kevergetve összeolvasztjuk a vajjal, a cukorral és a kakaóval. Levesszük a tűzről, hagyjuk egy kicsit hűlni. Beledolgozzuk a mogyorókrémet.
- Összekeverjük a lisztet a sütőporral, a csipetnyi őrölt csilivel, a vaníliás cukorral és a kétféle csokicseppel.
- A langyos vajas-kakaós keverékbe egyesével beledolgozzuk az egész tojásokat, végül hozzávegyítjük a lisztes keveréket. Kivajazott-kilisztezett kuglófformába öntjük (egy nagyobba vagy két kisebbe). 180 fokos sütőben bő félórán át sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
- A formában hagyjuk félig kihűlni, majd rácsra borítjuk. Ha már teljesen hideg, gőz felett megolvasztjuk a darabokra tört csokit (lazíthatjuk egy kis vajjal vagy tejszínnel), és a süteményre öntjük.
(Borítókép: Vidék íze magazin)